Cviklový krém
Potrebujeme:
2 cvikly,
1 cibuľu,
2-3 zemiaky,
1 smotanu na varenie,
1-2 PL citrónovej šťavy,
mleté čierne korenie,
soľ,
kyslá smotana na ozdobenie.
Postup:
Cviklu olúpeme, opláchneme, nakrájame na kocky a vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme k nej cibuľu prekrojenú na polovicu, zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme dostatočným množstvom vody. Varíme prikryté, až kým cvikla nezmäkne. Zemiaky sa uvaria skôr, takže ich počas varenia skontrolujeme a keď sú mäkké, vyberieme ich z hrnca a odložíme bokom. Nemusia byť všetky. Mäkkú cviklu osolíme, okoreníme a odstavíme z ohňa. Cviklu spolu s cibuľou rozmixujeme ponorným mixérom až na krém. Hrniec dáme opäť na oheň, do polievky pridáme smotanu, citrónovú šťavu, prípadne ešte dochutíme soľou a korením. Premiešame, chvíľku povaríme a vypneme. Do polievky vložíme uvarené zemiaky. Cviklový krém naservírujeme do tanierov a ozdobíme studenou kyslou smotanou.
Foto: autor