Hubové rizoto

Talianská kuchyňa nám vôbec nie je vzdialená. Ich dokonalé jedlá a prepojenie chutí si dokáže získať kohokoľvek. Vyčarujte si z kuchyne malú rodinnú taliansku reštauráciu v srdci Benátok či Ríma a pripravte si znamenité hubové rizoto. 

Či už použijete čerstvé alebo sušené hríby, je úplne jedno. Spojenie správnych ingrediencií vytvorí z rizota dokonalú symfóniu chutí. 

Na hubové rizoto budeme potrebovať:

  • 400 g ryža na rizoto
  • 2 hrnčeky čerstvých húb ( ak použijete sušené tak stačí 1 hrnček)
  • 2 Pl olivového oleja
  • 1 Pl masla
  • 1 ks cibule
  • 3 dcl bieleho vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ako na to:

Hubové rizoto začneme prípravou alebo očistením a nakrájaním húb. Ak použijeme tie sušené, je potrebné ich nechať namočené vo vode aspoň 2 hodiny pred tým, ako začneme s prípravou rizota. Čerstvé huby stačí nakrájať na plátky.

V hlbšej panvici si zohrejeme olej a maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme do biela. Pridáme ryžu a dôkladne premiešame aby sa pekne obalila v zmesi oleja a masla. Najprv ju podlejeme bielym víno a necháme variť, aby sa víno odparilo. DO tejto zmesi pridáme nasekané hríby, ktoré necháme chvíľu povariť v zmesi. Po menších naberačkách pridávame zeleninový vývar. Vždy, keď sa vývar vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Takto pokračujeme približne 20 minút, až kým rizoto naberie správnu kašovitú konzistenciu.

Panvicu si odstavíme a primiešame nastrúhaný parmezán a najemno nasekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Pred podávaním môžeme rizoto ozdobiť petržlenovou vňaťkou alebo rozmarínom a hoblinami parmezánu. Voilá, hubové rizoto ako z pravej talianskej reštaurácie je hotové. Dobrú chuť!

hubové rizoto

Páčil sa vám recept na hubové rizoto? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *