Delikátne pečené gaštany

Pečené gaštany najlepšie chutia keď vonku štípe mráz, prechádzame sa po meste, ktoré hýri vianočnými svetielkami. Žiaľ, v momentálnej situácii buď o pečených gaštanoch môžeme len snívať, alebo si ich pripraviť v pohodlí a teple domova a aspoň trošku si spríjemniť tieto náročné chvíle. Nájsť ich môžete v prírode, alebo si jedlé gaštany môžete zakúpiť v potravinách.

Pečené gaštany okamžite vyčarujú u vás doma harmonickú rodinnú atmosféru. Existuje viacero receptov, niektorí gaštany najprv predvaria vo vode a potom upečú, iní ich podlievajú vodou na plechu, ďalší pečú nasucho. Gaštany si pripravíte veľmi jednoducho a rýchlo. Ponúkame vám nami overený recept, ako na to.

pečené gaštany

Na pečené gaštany budeme potrebovať:

  • jedlé gaštany
  • soľ

Ako na to:

Najprv si predhrejeme rúru na aspoň 200 °C. Jedlé gaštany si do kríža narežeme na ich špičke. Rezy by mali byť hlboké asi 4 až 5 milimetrov, aby sa nám po upečení krásne olúpali s vonkajšou, hrubšou šupkou a vnútornou tenšou šupkou. Takto narezané ich zalejeme studenou vodou, pridáme trochu soli a privedieme k varu. Hneď ako sa začne variť voda, gaštany scedíme a presypeme do pekáča, zapekacej misky či tortovej formy. Jedlé gaštany pečieme v rúre približne 15 minút a po vytiahnutí ich zakryjeme utierkou a necháme jemne vychladnúť. Pečené gaštany sú hotové, dobrú chuť.

pečené gaštany

Náš tip: Pri narezávaní gaštanov niekto odporúča použiť tupý nôž. Túto radu radšej ignorujte. Najlepšie narezanie pre pečené gaštany dosiahnete narezaním ostrým nožom, ale buďte opatrní a gaštan držte pevne, aby sa vám nepošmykla ruka. Výborným nožom, ktorý v tomto prípade môžete použiť je aj vrúbkovaný nôž na pečivo.

Páčil sa vám tento recept na gaštany? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám chutili. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *