Dezerty a múčne jedláRecepty

Domáce žemle a bagetky

Potrebujeme:

250g hladkej múky
250g celozrnnej špaldovej múky
200 ml vlažnej vody
5 polievkových lyžíc oleja
1 čajová lyžička kryštálového cukru
1 čajová lyžička soli
250 ml vlažného mlieka
pol kocky droždia (21g)

Postup:

Múku preosejeme, pridáme soľ, vykysnutý kvások (ktorý sme pripravili z mlieka, rozmrveného droždia a cukru), vodu a olej. Zamiesime, cesto by malo byť mäkké a nelepivé. Vytvarujeme bochník, posypeme múkou a necháme prikryté utierkou odpočívať na teplom mieste.

Po hodine sa cesto zdvojnásobí. Cesto premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého vytvarujeme bochníček, ktorý narežeme a necháme ešte približne 20 minút odpočívať pod utierkou, kde žemle ešte podkysnú. Pred vložením do rúry môžeme žemle potrieť olejom alebo rozšľahaným vajcom a  posypať rôznymi semienkami. Na spodok rúry dáme hrniec s horúcou vodou a pečieme na 200 stupňov doružova približne 20 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *