Esterházy rezy
Potrebujeme:
Cesto:
10 bielkov,
30 g kryštálového cukru,
30 g mletých orechov,
Krém:
400 ml mlieka,
4 PL polohrubej múky,
10 žĺtkov,
200 g práškového cukru,
1 vanilkový cukor,
125 g masla,
125 g helie
50 ml rumu,
Poleva:
šťava z 1 citróna,
100 g práškového cukru,
1 KL oleja.
Postup:
Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Zľahka primiešame orechy. Cesto rozdelíme na 3, resp. 4 plechy s papierom na pečenie. Pečieme 10-15 minút na 200°C, kým povrch jemne nezhnedne. Necháme vychladnúť. Potom opatrne stiahneme papiere z korpusov. Pripravíme si krém. Polovičné množstvo mlieka dáme zohriať s vanilkovým cukrom, v druhej polovici rozšľaháme múku a pridáme žĺtka. Zmes vlejeme do mlieka a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Párkrát premiešame, aby sa nevytvorila kôrka. Medzitým si vyšľaháme maslo a heliu s cukrom a rumom do peny. Vychladnutú zmes spojíme s maslovou hmotou. Pláty cesta natrieme krémom, ukladáme na seba, vrchný plát natrieme opäť tenkou vrstvou krému a polejeme citrónovou polevou. Necháme stuhnúť v chladničke a po hodinách nakrájame zákusok na rezy.
Foto: pixabay.com
Absolútne sa to nepodarilo, neviem ako to môže dopadnúť ako na obrázku. Cesto som robila presne ako v postupe, vôbec nebolo tak hrubé ako je nafotené, na tri menšie plechy vyšlo, splasnuté tenké tvrdé pláty. Putovalo to akurát tak do koša. Ani od papiera to nešlo dole.
Neviem, kde sa stala chyba. Tento recept máme doma vyskúšaný, piekli sme to už niekoľkokrát a vždy bol výborný. Obrázok je síce ilustračný, no od našej finálnej verzie sa veľmi nelíši.
Podľa mna je tam zle v recepte uvedené množstvo cukru a muky. 30g na 10 vajec ???. Pani sa o dobrú 0 sekla. Odpovedám síce po rokoch, ale ak by sa rozhodol niekto piecť… aby nedopadol ako pani vyššie.