Fajnoty nám chutili!

Gruľovníky, nalešniky, hurky aj pirožky. Na Margecianskych fajnotách sme sa snažili ochutnať jednoducho všetko. Na slano, na sladko, po sediačky aj stojmo sme koštovali kuchyňu štrnástich dolnospišských dedín. A síce sme si na niektoré dobroty museli počkať v poriadnom rade, neľutujeme ani sekundu. Najedli sme sa do popuku a niečo ešte aj domov odniesli. 

Margecianske fajnoty sú výnimočným kulinárskym podujatím, ktorého cieľom je predstaviť širokej verejnosti špeciality z Dolného Spiša. Robia to však inak, než inde – jednotlivé pochúťky pripravujú rovno pred očami návštevníkov. Čerstvejšie už nikde nenájdete! Ak ste si prišli napríklad po jaternicu, priamo za pultom ste si mohli všimnúť drevené koryto plné mäsovej zmesi a plničku. Z mäsa tvarovali šikovní páni v krojoch guľky, tie vkladali do stroja a ten vtlačil hmotu do črievka. Každých niekoľko centimetrov sa čievko zaškrtilo, zatočilo, zaviazalo a hurka je pripravená na pečenie. A keďže hladošov stálo v rade neúrekom, šup s ňou priamo na rozpálenú panvicu. K upečenej hurke ešte chlebík a potom už len dobrú chuť! Rovnakým spôsobom, teda priamo na podujatí, sa chystali aj chrumkavé nalešniky (malé zemiakové placky), varené či pečené pirohy, klobásky, gruľovníky (veľké palacinky zo zemiakového cesta) plnené cukrom alebo soľou alebo zabíjačková polievka krajcupa s bravčovým mäsom s krúpami. Dobroty na tácku podávali ženy zo Spiša, od mladých dievčat až po babičky, všetky vyobliekané do krojov s vrkočmi poprepletanými stužkami.

Za jedlá sa platilo miestnou menou, tzv. fajnošmi, ktorých hodnota bola 0,50 €. Do prežúvania týchto lakociniek nám veselo vyhrávali a vydupkávali súboranti z celého Spiša. Na pódiu sa ich vystriedalo hneď niekoľko, no najväčší ohlas vyvolalo hudobno-tanečné vystúpenie Vargovčana z Hanušoviec nad Topľou. A aby sme si tých tradícii užili ešte viac, prešli sme sa aj po remeselnej uličke, kde sa majstri remeselníci chválili svojimi rezbárskym či prútenými umeleckými dielami, výrobkami zo včelieho vosku aj látkovými bábikami. A komu nestačilo, mohol si domov odniesť aj fľaštičku dobrého ríbezľového vínka, voňavé vrecúško plnené levanduľou a zdobený perníček.

Margecianske fajnoty oslávia na budúci rok svoje piate narodeniny a keďže sú z roka na rok populárnejšie, už teraz sa môžeme tešiť na novú dávku dobrôt. A veruže sa tešíme!

Takto sa vaľkajú…

 

7
…a takto plnia gruľovníky.
3
Spomínané hurky aj so šikovnými gazdami.

 

5
Po domácich „ľipkaných“ pirohoch sa len tak prášilo.

 

4
Poriadne tuhé cesto musia miesiť poriadne silné ruky.

 

2
A takto to už vyzeralo na stole.

 

9
Verili by ste, že tieto ružičky sú drevené? Takto vám nikdy nezvädnú!

 

8
Precízna práca skutočných majstrov remeselníkov.

 

10
Veselý ježko – netradičná „ihelnička“.

 

6
A na záver ešte spomínaný Vargovčan. Juch!

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *