Bezlepková diétaPolievkyReceptyStrukovinyTop

Krémová polievka z červenej šošovice

Keď sa ochladí, nie je nič lepšie ako miska horúcej, jemne korenenej krémovej polievky. My sme tentoraz siahli po červenej šošovici, ktorá je nielen rýchlo uvarená, ale aj výživná a zasýti. Doplnili sme ju zeleninou, zjemnili smotanou (voliteľne) a výsledok je hladký, hustý krém ideálny na každý jesenný obed.

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné mrkvy
  • 2 menšie zemiaky
  • 200 g červenej šošovice
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 1–2 PL oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • (voliteľne) 100 ml smotany na varenie – pre extra krémovosť
  • čerstvá petržlenová vňať alebo krutóny na podávanie
Krémová polievka z červenej šošovice
Krémová polievka z červenej šošovice

Postup:

Najprv si všetku zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy, nakoľko v závere polievku rozmixujeme. Na oleji orestujeme cibuľu dosklovita, pridáme cesnak a krátko orestujeme, kým sa rozvonia. Pridáme mrkvu, premiešame a pár minút spolu restujeme, aby zelenina získala chuť. Podlejeme vývarom alebo vriacou vodou a privedieme k varu. Varíme približne 10 minúť a pridáme zemiaky. Po ďalšch desiatich minútach prisypeme prebratú a opláchnutú červenú šošovicu. Osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Varíme ďalších 10 minút, kým sú všetky suroviny úplne mäkké. Odstavíme, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak je príliš hustá, môžeme pridať trochu horúcej vody alebo vývaru. Na záver môžeme vmiešať sladkú smotanu, ktorá dodá polievke jemnosť a krémovú textúru. Polievku z červenej šošovice podávame horúcu, ozdobenú petržlenovou vňaťou a kúskami opečeného chleba alebo krutónmi.

Foto Krémová polievka z červenej šošovice: Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *