Hneď mäkké vianočné medovníky
Nájsť ten správny recept na mäkké medovníky je niekedy ako hľadanie zlatého pokladu. Nemusíte sa obávať, tento recept je presne to, čo hľadáte. Žiadne nádobky s perníčkami a jabĺčkom vo vnútri, aby do Vianoc zmäkli.
Je síce pravda, že hotové cesto potrebuje postáť v chladničke aspoň 12 hodín, ale je to práve preto, aby sa všetky ingrediencie dokonale prepojili a vznikla jedinečná medovníková chuť, ktorá je dokonalé len počas týchto sviatkov. Poďte si spolu s nami pripraviť mäkké medovníky.
Na mäkké medovníky budeme potrebovať:
Na cesto:
- 500 g hladke múky
- 200 g práškového cukru
- 5 Pl tekutého medu
- 100 g masla
- 2 veselé vajíčka
- 1 Čl mletej škorice
- 1 Čl mletých klinčekov
- 1 Čl sódy bikarbóny
- ½ Čl kypriaceho prášku do pečiva
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
Na polevu:
- 1 bielok
- 140 g preosiateho práškového cukru
- 1 Čl zemiakového škrobu
- 1 Čl citrónovej šťavy
Ako na to:
Mäkké vianočné medovníky si nevyžadujú extra špeciálnu prípravu. Sú jednoduché a dokážu spríjemniť predvianočnú náladu. Vezmeme si väčšiu misku, v ktorej si dôkladne premiešame všetky suché ingrediencie. Do sypkých surovín si na strúhadle potrieme maslo alebo tuk, pridáme med, rozšľahané vajcia a rukou vypracujeme tuhé, nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, nepridávajte múku. Vezmite si pracovnú dosku, jemne ju pomúčte a na nej si cesto ďalej vypracujte.
Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie, a ako to už pri medovníkoch býva zvykom necháme ho aspoň 12 hodín odležať. Odpočinuté cesto si môžeme rozdeliť na polovice. Jednu polovičku si na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky. Vykrojené medovníky uložíme na plech, ktorý si predtým vystelieme papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C približne 10 minút. Hneď, ako upečené medovníky vyberieme z rúry ešte kým sú horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vajíčko sa na horúcich medovníkoch dopečie a perníčky získajú krásný lesklý vzhľad.
Medovníky už stačí len ozdobiť. Z preosiateho práškového cukru, bielka, zemiakového škrobu a citrónovej šťavy dôkladne vymiešame cukrovú polevu. Na sáčku si odstrihneme úzku špičku, naplníme ho cukrovou polevou a zdobíme, čo nám fantázia ráči. Krásne Vianoce a dobrú chuť!
Páčili sa vám tento recept na mäkké medovníky? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám perníčky chutili 😉 Ďalšie zaujímavé vianočné recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii Vianoce.