Dezerty a múčne jedláReceptyTopVianoce

Hneď mäkké vianočné medovníky

Nájsť ten správny recept na mäkké medovníky je niekedy ako hľadanie zlatého pokladu. Nemusíte sa obávať, tento recept je presne to, čo hľadáte. Žiadne nádobky s perníčkami a jabĺčkom vo vnútri, aby do Vianoc zmäkli.

Je síce pravda, že hotové cesto potrebuje postáť v chladničke aspoň 12 hodín, ale je to práve preto, aby sa všetky ingrediencie dokonale prepojili a vznikla jedinečná medovníková chuť, ktorá je dokonalé len počas týchto sviatkov. Poďte si spolu s nami pripraviť mäkké medovníky.

mäkké medovníky

Na mäkké medovníky budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladke múky
  • 200 g práškového cukru
  • 5 Pl tekutého medu
  • 100 g masla
  • 2 veselé vajíčka
  • 1 Čl mletej škorice
  • 1 Čl mletých klinčekov
  • 1 Čl sódy bikarbóny
  • ½ Čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie 

Na polevu: 

  • 1 bielok
  • 140 g preosiateho práškového cukru
  • 1 Čl zemiakového škrobu
  • 1 Čl citrónovej šťavy 

Ako na to: 

Mäkké vianočné medovníky si nevyžadujú extra špeciálnu prípravu. Sú jednoduché a dokážu spríjemniť predvianočnú náladu. Vezmeme si väčšiu misku, v ktorej si dôkladne premiešame všetky suché ingrediencie. Do sypkých surovín si na strúhadle potrieme maslo alebo tuk, pridáme med, rozšľahané vajcia a rukou vypracujeme tuhé, nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, nepridávajte múku. Vezmite si pracovnú dosku, jemne ju pomúčte a na nej si cesto ďalej vypracujte. 

Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie, a ako to už pri medovníkoch býva zvykom necháme ho aspoň 12 hodín odležať. Odpočinuté cesto si môžeme rozdeliť na polovice. Jednu polovičku si na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky. Vykrojené medovníky uložíme na plech, ktorý si predtým vystelieme papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C približne 10 minút. Hneď, ako upečené medovníky vyberieme z rúry ešte kým sú horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vajíčko sa na horúcich medovníkoch dopečie a perníčky získajú krásný lesklý vzhľad.  

Medovníky už stačí len ozdobiť. Z preosiateho práškového cukru, bielka, zemiakového škrobu a citrónovej šťavy dôkladne vymiešame cukrovú polevu. Na sáčku si odstrihneme úzku špičku, naplníme ho cukrovou polevou a zdobíme, čo nám fantázia ráči. Krásne Vianoce a dobrú chuť!   

mäkké medovníky

Páčili sa vám tento recept na mäkké medovníky? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám perníčky chutili 😉 Ďalšie zaujímavé vianočné recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii Vianoce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *