ČlánkyMagazínOvocie a zeleninaTop

Hrozno nie je len na víno

Hrozno môžeme považovať za ľahko stráviteľný, chutný zákusok, ktorý je pomerne nízkokalorický. Hrsť hrozna s hmotnosťou 100 g obsahuje približne 60 kcal. Hrozno je aj výborným zdrojom draslíka. Inak obsahuje len málo vitamínov a minerálnych látok, napríklad len dvadsatinu vitamínu C, obsiahnutého v plode kivi a rovnakou hmotnosťou.

A však červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zeleným obsahujú množstvo bioflavonoidov, ktoré môžeme považovať za antioxidanty, neutralizujú voľné radikály, a tak chránia telo pred rakovinou a srdcovými ochoreniami.

Červené hrozno môže u niektorých ľudí vyvolať migrénu, pretože obsahuje polyfenoly a taníny. Hlavnou nevýhodou hrozna je predovšetkým kontaminácia šupky kvasinkami, plesňami, zvyškami pesticídov a vzduchom prenášanými škodlivinami. Preto je nesmierne dôležité hrozno pred konzumáciou poriadne umyť.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *