Husacie a kačacie hody

Turisti a zahraniční návštevníci považujú husacinu a kačacinu za naše národné jedlá. Keď nám, Slovákom, prídu priatelia a známi z cudziny, a my im chceme poukazovať všetko, čo na našej krajine máme radi, jednou zo zastávok bude určite aj nejaká dobrá reštaurácia, pravdepodobne zo špecializovaným kačaco-husacím týždňom. Prečo je mäso z týchto dvoch zvierat také chutné?

duck-253844_1280Hus domáca je domestikovaná forma husy veľkej (Anser anser), ktorá bola chovaná už od staroveku hlavne pre mäso, husaciu pečeň, vajcia, masť a perie. Husou sa ešte za Keltov platili dane. Pečenie husi by sme mohli datovať od stredoveku, keď bratislavská židovská obec na svätého Martina odovzdávala panovníkovi vykŕmenú hus. V Nemecku hus podávali s červenou kapustou dusenou na víne. Nemci aj Rakúšania uprednostňujú ako prílohu knedľu, no našou slovenskou špecialitou sú lokše.

Kačice sa u nás podávajú, servírujú, pečú, ale aj chovajú častejšie, než husi. V dokonalej príprave kačacích špecialít nás však predčí napríklad Francúzsko a ich slávna kačka na pomarančoch, Čína a jej chrumkavá kačica cao fia vyprážaná v škrobovej múčke, či Veľká Británia, ktorej pečenú kačicou plnenú jablkami isto ochutnal každý turista.

Dôležitý je nie len spôsob prípravy kačice, ale aj samotný výber mäsa. Ak šéfkuchár kúpi kačicu v supermarkete, pripraví ju, zamrazí a hocikedy, keď bude treba, vytiahne, takáto kačka určite nebude chutiť tak dobre, ako precízne pripravená slovenská lahôdka.

duck-468159_1280Kačky aj husi treba objednávať

Na dobrú husaciu hostinu potrebujeme šesť až osem kilogramovú hus. To isté platí o kačke. Na Slovensku existujú malé chovy dobytka a inej zvery, kde bez problémov nájdete krásnu, zdravú hus ci kačicu. V týchto malých chovoch sa môže zviera voľne pohybovať, nie je obmedzené malým priestorom, ako niektoré úbohé kurence vo veľkých chovoch. Zvieratá potom nie sú stresované, ich mäso je chutnejšie, zdravšie a hlavne má dostatok výživných látok. Najlepším riešením je objednať si síce drahé, ale o to lepšie mäso z biofarmy, kde sa o zvieratá za ich života naozaj príkladne starajú. Majú tam dostatok slnka a voľného pohybu.

Kačica je jemnejšia a tučnejšia

Kačacie mäso je vďaka väčšiemu obsahu tuku o niečo jemnejšie, ako husacie. Husacina je tuhšia, no mäso oboch zvierat chutí veľmi podobne. Dôležitý je aj spôsob prípravy jedál. Z kačky dokážete využiť naozaj všetko – chrbty do polievky, krídla naplniť zmesou a z odrezkov vypracovať paštétu. Z prípravných techník vedie konfitovanie, teda pomalé dusenie vo vlastnom tuku alebo narezanie kačacej kože, aby tuk stiekol.

restaurant-1109605_1280Rozdiel medzi prípravou husy a kačky je v čase pečenia. Hus sa potrebuje piecť dlhšie asi hodinu na jeden kilogram. Najlepšie je pri jej príprave použiť hlinený pekáč a naložiť ju vopred v mlieku. Najchutnejšou častou husi je pečienka kombinovaná s jablkami, pomarančom, hruškami, brusnicami, šípkami či slivkami. Efektívne je každú časť husi či kačky pripravovať oddelene, pretože každý kus mäsa sa uvarí v rozličnú chvíľu.

Husokačka nie je síce kríženec husi a kačice, ale jej mäso chutí lahodne, ako husacina, a zároveň je menej mastné. Husokačku vyšľachtili vo Francúzsku pod názvom Mulard, aby získali väčšiu pečeň. Rodičmi sú kačica Barbarie a kačica pekinská.

Foie gras je svetlohnedá pečeň označovaná za najväčšiu lahôdku. V medzinárodnej gastronómii ju nazývajú foie gras de canard. Táto pochúťka je fialovej farby, obsahuje iba 5 percent tuku a má tzv. pieskovú chuť. Proti nej však tvrdo bojujú ochrancovia prírody a to až do takej miery, že donedávna najväčší producent aj konzument tejto lahôdky – Francúzsko – prenechal svoj posť Číne kvôli viacerým vládnym zákazom.

 

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *