Jahody: prísun letnej vitality
Viete si predstaviť leto bez jahôd? Práve toto teplé obdobie je významné nielen lahodnou mrazenou pochúťkou, ale aj sladkým ovocím, ktoré práve teraz dozrieva. Sú ich plné záhradky, záhony na poliach ich ponúkajú ako produkt, ktorý si dokonca môžete sami nazbierať do košíkov za určitý poplatok. Jahody sú jednoducho neodmysliteľnou súčasťou každého leta.
Pri horúcich teplotách sa v nás zvyšuje chuť po šťavnatom a sladkom osviežení, ktorým môže byť aj toto ovocie. Okrem toho, že sa už od nepamäti považujú za účinné afrodiziakum sú aj symbolom romantiky. Ich vášnivá červená farba v spojení s dobre vychladeným šampanským vie navodiť tú správnu atmosféru pre krásny večer.
Z histórie o nich vieme, že prvé stopy po tomto sladkom pokušení sú už z doby kamennej. S ich rozsiahlym pestovaním začali stredovekí mnísi v kláštorných záhradách. Vďaka francúzskym moreplavcom sa jahody dostali v 17. storočí do celej Európy.
Ako získať tie najlepšie jahody
Na to, aby ste si ich mohli vychutnať či už osamote alebo súčasťou iného dezertu ich najskôr treba nejako získať. Najjednoduchším spôsobom je samozrejme zájsť do obchodu. V ňom však nie vždy nájdete natoľko chutné a šťavnaté jahody. Najlepšie bude, ak si ich vypestujete vo svojej vlastnej záhradke. Záhon, určený na výsadbu, je potrebné dôkladne zbaviť burín. Pri výbere vhodného miesta na ich rast je potrebné nájsť také, ktoré by nebolo v ustavičnom tieni. Ten im totižto vôbec neprospieva.
Ďalšou možnosťou je zájsť na polia, ktoré sa orientujú čisto na pestovanie jahôd. Vďaka samozberu nemusíte riskovať, že v košíku budete mať škaredé jahody. Vybrať sa môžete napríklad do Dunajskej Lužnej, kde za jedno kilo zaplatíte približne 2 kilá.
Jahody a ich mená
Táto pochúťka má dokonca svoje mená, ktoré sa pripisujú v každej krajine zvlášť. Vo všeobecnosti ich však treba rozdeliť na dve základné skupiny – raz rodiace a stále rodiace. V každej spomínanej skupine existuje veľa ďalších druhov, ktoré sa vyznačujú inou farbou, vôňou, tvarom, veľkosťou a samozrejme chuťou. Typickým zástupcom pre raz rodiace jahody je slovenská „Andrea“, česká „Karmen“ či holandská „Gorrela“. V Anglicku naopak pomenúvajú stále rodiace jahody ako „Everest“ alebo americká „Diamante“.
Vitálne a sladké ovocie
Hovorí sa, že ak človeka premôže chuť po niečom sladkom, najlepšie je cukor doplniť ovocím. Odborníci na výživu zaraďujú jahody medzi symbol sviežosti a vitality. Navyše sa dajú dopasovať ku všetkým dezertom či už ide o zmrzlinu, pečené zákusky, palacinky, plnky a iné maškrty. Chuť na jahody vám zvýšime aj tvrdením, že vďaka rastlinným polyfenolom patria tieto šťavnaté plody k najefektívnejším antioxidantom. Napokon aj vysoký podiel ovocných kyselín podporuje dezinfekciu tráviacej sústavy a pektín eliminuje škodlivý cholesterol v krvi.
Spomenúť treba aj rôzne kuriozity, ktoré sa s jahodami spájajú. U Argentínčanov boli jahody do polovice 19. storočia úplné zakázané. Domorodci ich totižto považovali za prudko jedovaté. Francúzi sa dodnes vyznačujú za národ, ktorý má romantiku v krvi a inak tomu nebude ani pri kuriozite s jahodami. Tam sa z jahôd pripravovala polievka, ktorej pripisovali magickú silu. Servírovali ju najmä novomanželom, aby ich spoločné puto lásky vydržalo celý život. Ďalšou zaujímavosťou je aj to, že jahody obsahujú 87 % vody, a preto vám na krátku chvíľu dokážu zahnať aj smäd.
Či už si dáte jahody do kaše na raňajky, na obed k palacinkám alebo v letný podvečer do zmrzlinového pohára, určite pocítite sviežosť, sladkosť a jemnosť v jednom. Pre inšpiráciu vám pridávame aj recept na vytvorenie sviežej a chutnej jahodovej rolády.
Ilustračné foto: pixabay.com