Ochorenia tráviacej sústavy súvisiace s jedlom

Človek je tvor pažravý a najmä v období Vianoc a osláv Nového roka to často preženie s jedlom či s alkoholom. Nie všetky choroby sú však spôsobené prejedením sa. Naše trávenie a hlavne žalúdok je veľmi citlivý na vírusy, či infekcie a organizmus na ne často upozorňuje formou bolesti, hnačiek a zvracania. Existuje niekoľko foriem chorôb z jedla, ktoré vám môžu naznačiť, čo robíte zle. Viete, ako sa im ubrániť a čo ich spôsobuje?

Hnačky

Hnačka je riedka a vodnatá stolica, ktorá nás dokáže veľmi potrápiť. Donúti nás denne navštíviť toaletu aj štyri, či päťkrát. Najčastejšie ju spôsobujú rôzne druhy baktérií, či už zo zle tepelne upraveného jedla alebo zo zanedbanej hygieny rúk. Bežná hnačka prejde do niekoľkých dní, vážnejšie formy trvajúce dlhšie sú už ukazovateľom skrytého ochorenia.

Hnačkovanie je obranný mechanizmus nášho tela, ktoré sa zbavuje baktérií a rôznych mikroorganizmov, čo spôsobujú v našich črevách búrku. Zápal a podráždenie sliznice čriev nie je nič príjemné, ale lekári tvrdia, že preháňanie musíte vydržať, pretože sú dobrým znamením, že sa telo čistí. Inak by toxíny a škodliviny ostali v črevách a vtedy by bol problém ešte väčší.

Hnačky nás potrápia aj pri nadmernej konzumácii kávy, ktorá je vo veľkých množstvách laxatívom, no aj pri divokých kombináciách jedál, či z rôznych liekov, najčastejšie antibiotík. Je preto veľmi dôležité pri ich užívaní myslieť aj na zásobenie čriev probiotikami, aby ste sa hnačkám vyhli. Pozor si dajte obzvlášť na to, ak cestujete do exotickej krajiny. Nikdy nekonzumujte jedlá z neznámych zdrojov a taktiež aj nepite vodu, pokiaľ si nie ste stopercentne istí, že je pitná a nekontaminovaná. Uprednostnite radšej balené minerálne vody.

Liečba a prevencia

  • pite dostatočné množstvá tekutín, napríklad nesladené čaje, pretože hnačkami si vyplavíte z tela veľa minerálov a vody, ktorú musíte spätne doplniť
  • jedzte banány, sucháre
  • pite silnú kávu, ale iba po lyžičkách
  • vyhnite sa mastným jedlám a mliečnym výrobkom
  • dodržiavajte hygienu rúk
  • Liečte sa:
    • živočíšne uhlie
    • črevné dezinficienciá vhodné pri hnačkách infekčného pôvodu (Endiex)
    • antidiaorálne mikroorganizmy na obnovu črevnej flóry (Hylak forte)

Salmonelóza

Ide o črevné infekčné ochorenie, ktorého pôvodcami sú rôzne druhy baktérií a ich toxíny. Obzvlášť jeden druh – Salmonella enterica – nám dokáže poriadne znepríjemniť život. Nakaziť sa ňou môžete od zvieraťa, či už od hovädzieho dobytka, prasiat, kačíc alebo od produktov z týchto zvierat, najčastejšie však z mlieka, vajec a mäsa. Stačí, ak nesprávne tepelne upravíte dané jedlo a katastrofa je na svete. Nebezpečná je aj kontaminácia potravín zlým skladovaním alebo počas prepravy. Špeciálne nebezpečným produktom sú tlačenky, majonézy a zmrzlina.

To, že máte salmonelózu vám diagnostikuje lekár, najčastejšími príznakmi však sú vysoké teploty, zimnica, bolesti hlavy, zvracanie a hnačky. Tento stav môže obvykle trvať dva až tri dni, no pri vážnejších formách sa neliečený môže pretaviť do hypovolemického šoku a skončiť až smrťou.

Liečba a prevencia

  • dostatočná tepelná úprava pokrmov
  • kontrolovanie hospodárskych zvierat
  • lepšie skladovanie potravín
  • hygiena rúk
  • diéta
  • dopĺňanie strát elektrolytov a solí formou minerálok alebo infúzií
  • farmakologická liečba (Endiaron, Ampicilín, Chloramfenikol)

Pálenie záhy (Pyróza)

Je to nepríjemný pocit v nadbrušku, ktorý vyžaruje až na hrudnú kosť. Tento stav sa zhoršuje najmä po konzumácii mastných, korenených a sladkých jedál a po požití kávy, čokolády, cibule alebo cesnaku. U zdravých ľudí sa vyskytuje pomerne zriedkavo, no ak tento problém často je dobré navštíviť lekára.

Jedlo po dôkladnom prežutí putuje do nášho žalúdka cez dvanástnik a cez špeciálny zvierač, no ak toto nefunguje, natrávená potrava spolu s kyselinou chlorovodíkovou sa vracia späť do pažeráka a to spôsobuje nepríjemné pálenie. Vracanie sa potravy spať do pažeráka sa inak nazýva aj reflux a dá sa liečiť.

Liečba a prevencia

  • lieky, ktoré blokujú tvorbu žalúdočnej kyseliny (Omeprazol)
  • prípravky, ktoré dokážu zneutralizovať kyslé prostredie v žalúdku
  • správna konzumácia jedla – pomaly, hneď po jedle neležať
  • operačný zákrok zvierača
  • menšia alebo žiadna konzumácia potravín, ktoré zhoršujú pálenie záhy

Vredy

Táto závažná choroba tráviacej sústavy môže vyústiť až do rakoviny. Vzniká tam, kde je kyslé prostredie a prispieť k jej vzniku môže aj známa baktéria Helicobacter pylori, ktorú nosí v žalúdku skoro každý z nás a často o tom ani nevie. Ak radi užívate acylpirín, buďte s jeho konzumáciou opatrní, pretože prispieva k peptickému vredu. Paradoxne, najčastejšie sa vredy tvoria v dvanástniku, čiže v úseku hneď za žalúdkom, než v samotnom žalúdku. Zhoršiť ich môže aj veľká konzumácia alkoholu a fajčenie a vo veľkej miere aj stres. Často môžu vyústiť do rakoviny, alebo prasknúť.

Liečba a prevencia

  • lieky, ktoré neutralizujú kyslé prostredie
  • ak je prítomný aj Helicobacter pylori tak kombinácia dvoch druhov antibiotík
  • nedráždivá diéta
  • nefajčiť a nepiť
  • operačná liečba a kauterizácia vredu

 

 

Ilustračné foto: visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *