ČlánkyMagazínNezaradené

Krásna a oslnivá kuchyňa aj predsieň

Minule sme vám poradili ako rýchlo a efektívne vytriediť nepotrebné veci z domácnosti. Teraz vám prezradíme ako si poradiť s neporiadkom a reorganizáciou predsiene a kuchyne.

Práve predsieň je miesto, ktoré by ste mali začať upratovať ako prvé. Predsieň si ľudia všimnú hneď keď vojdú k vám domov a ako sa hovorí: prvý dojem je dôležitý. Od predsiene sa očakáva, že bude jasná, svetlá a príjemná.

Keď máte na stojane navešaných veľa kabátov, na podlahe kopu topánok a ešte sem tam nejaká tá šatka či klobúk, vyzerá vaša predsieň preplnená a neútulná. Preto pozbierajte všetko, čo patrí do inej miestnosti, kabáty povešajte do skrine, topánky odložte do botníka a určite nezabudnite povysávať a pozmývať.

Usporiadanie predsienefloor-2228277_1920

  • Umiestnite k dverám kôš na topánky a papuče všetkých členov rodiny. Keď prídu domov, môžu sa prezuť do papúč a hodiť topánky do koša. Chodníky sú často špinavé a vy predsa nechcete mať špinu v dome, znamená to len ďalšie upratovanie. Na konci dňa by si mali všetci odložiť topánky, ktoré zajtra nebudú nosiť.

Udržiavať poriadok v kuchyni je veľmi dôležité. Prvým dôvodom je, že môžete variť praktickejšie a rýchlejšie v čistej a usporiadanej kuchyni a druhý je, že neuprataná kuchyňa je nebezpečná možno niekedy až nehygienická.

Upratanie kuchyne

  • Upracte pracovné plochy a snažte sa ich udržiavať v čistote. Mlynček na kávu, starý mixér, kuchynský robot na výrobu šišiek či wafli, ktoré takmer vôbec nepoužívate, nemajú na pracovnej doske čo robiť. Takéto veci niekam uložte. Hrnce, ktoré vytiahnete raz za rok na Vianoce či Veľ
  • kú noc môžete zabaliť do papiera a uložiť do krabíc. Krabice potom odpracte z kuchyne, umiestnite ich garáže, podkrovia, kôlne alebo na balkón.
  • Naraz upratujte v ideálnom prípade len jednu skriňu alebo zásuvku.
  • Začnite so skriňami s potravinami. Skontrolujte všetky potraviny a tie, ktorým už vypršal dátum spotreby vyhoďte. Suché potraviny uskladnite v plechovkách, pohároch alebo pôvodných obaloch.

Usporiadanie kuchynecleaning-268126_1920

  • V kuchyni je dôležité, aby boli veci uložené blízko miesta, kde sa používajú, tento jednoduchý trik vám ušetrí veľa času. Ťažšie veci by mali byť uskladnené v nižších skrinkách, ľahšie na vyšších poličkách a také, po ktorých siahate aj viackrát denne umiestnite na poličky tesne nad pracovnou plochou.
  • Ak máte stôl v kuchyni, pretože nemáte ešte aj jedáleň, nedovoľte aby sa stal odkladacou plochou. Nikomu sa predsa nebude chcieť upratať ho, ak si práve v tej chvíli túži posedieť pri šálke kávy.
  • Zaobstarajte si uzatvárateľné poháre a nádoby, ktoré môžete dať do otvorených políc a tak vám nebudú zaberať drahocenné miesto v skriniach.
  • Všetko, čo potrebujete a využívate pri varení, ako panvice, hrnce, riad na varenie, umiestnite do skriniek v blízkosti sporáka. Rukavice k vareniu si v ideálnom prípade zaobstarajte z magnetom a pripnite ich na chladničku ak sa nachádza v blízkosti sporáka alebo jednoducho nabite zopár klincov do poličky a vytvorte si malé vešiačika, na ktoré zavesíte rukavice.
  • Príbory, utierky, menší riad, ktoré používate každý deň a niektoré predmety ako nožnice, lepiacu pásku a špagát, uložte do menších zásuviek. Praktický pre vás bude aj organizér na príbory do zásuviek.

Upratovanie je niekedy náročné, ale keď na to pôjdete systematicky a premyslíte si ho dopredu, určite bude vaša kuchyňa aj predsieň žiariť čistotou.

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *