Dezerty a múčne jedláRecepty

Krémové venčeky z odpaľovaného cesta

Potrebujeme:

Cesto:
500 ml vody,
100 g masla,
štipku soli,
300 g polohrubej múky,
8 vajec,

Krém:
2 Zlaté klasy,
700 ml mlieka,
150 g cukru,
50 ml rumu,
700 ml smotany na šľahanie.

Postup:

V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom a štipkou soli a prisypeme do nej preosiatu múku. Dôkladne premiešavame. Hmota by sa nemala lepiť na hrniec ani na varechu a mala by vytvoriť guľu. Hmotu restujeme asi 5 minút a následne ju preložíme do misky. Keď mierne vychladne, pridávame do nej postupne vajcia a vypracujeme do cesta. Ak by bolo príliš husté, rozriedime ho veľmi malým množstvom vody. Metličkami všetko došľaháme na mierne lepivé cesto. Dáme ho do cukrárskeho vrecúška so širšou vrúbkovanou špičkou a striekame na vymastený plech do okrúhleho tvaru. Následne plech vložíme do rúry. Tá ale musí byť dobre predhriata na 200°C. Pečieme aspoň 20 minút, no rúru nesmieme otvoriť. Keď korpusy dosiahnu väčší objem a začnú sa mierne zafarbovať, znížime teplotu o 40°C, rúru mierne pootvoríme, asi na pol centimetra, aby mohla odísť von prebytočná para. Takto dopekáme asi 10 minút, resp. podľa potreby. Zhruba po 25 minútach rýchlo vyberieme jeden venček a nožom ho rozkrojíme. Ak ostane čistý, bez lepivej hmoty, venčeky sú upečené aj zvnútra, no chvíľku ich ešte dosušíme.

Pripravíme si zároveň aj krém. Zo zlatého klasu, mlieka a cukru uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Občas ho premiešame, aby sa na ňom nevytvorila šupka. Do už vychladeného pudingu primiešame rum. Šľahačku vyšľaháme do tuha a obe hmoty spolu dobre prešľaháme. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na spodné časti venčekov. Prikryjeme vrchnou časťou a na záver venčeky pocukrujeme.

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *