Lemon tart na veľkonočnú pohodu
Stredná obtiažnosť
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 + 30 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Na cesto:
130 g polohrubej múky
40 g práškového cukru
½ KL soli
120 g zmäknutého masla alebo margarínu
2 vajcia
Na náplň:
200 g nátierkového masla
90 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
šťava z 2 citrónov
2 vajcia
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker
Na ozdobenie:
300 g kyslej smotany
1 chemicky neošetrený citrón
lístky mäty alebo medovky
Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ø 27 cm)
elektrický ručný šľahač
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia
a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a
múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do
predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút
2. Korpus necháme mierne vychladnúť.
3. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou
šťavou, vajcami, kôrou a farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Náplň
nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.
Doba pečenia: asi 30 minút
4. Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť.
5. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami
mäty alebo medovky a odložíme do chladničky.
TIP:
Koláč môžeme pripraviť aj s limetkou a zafarbiť zelenou gélovou farbou Dr.Oetker.