Losos na pomarančoch
Ak ste sa nabažili svojich tradičných receptov, inšpirujte sa nasledujúcimi riadkami.
(2 porcie, 30 minút)
Potrebujeme:
2 filety lososa
80 ml čerstvej pomarančovej šťavy
50 ml Karpatské KB škorica a klinček
2 PL sójovej omáčky
3 PL medu
1 pomaranč
maslo
soľ
Príloha:
250 g zemiakov
150 g tekvice Hokkaido
3 PL parmezánu
2 PL masla
Lososa si necháme zohriať na izbovú teplotu a filety osolíme.
Na panvici necháme roztápať maslo. Na miernom plameni pečieme pomaly lososa položeného kožou nadol. Keď sú lososové filety prepečené do troch štvrtín, obrátime ich a veľmi krátko opečieme z druhej strany. Obrátime znova kožou nadol a lososové filety presunieme na kraj panvice.
V miske si zmiešame pomarančovú šťavu, Karpatské KB škorica a klinček, med a sójovú omáčku a prilejeme k lososovi do panvice. Lososa oblievame a omáčku pomaly redukujeme.
Po cca jednej minúte lososa vyberieme na tanier a prikryjeme alobalom. Plameň zvýšime a omáčku zredukujeme. Omáčkou môžeme ešte potrieť lososa tesne pred podávaním.
Na prílohu si hokkaido a zemiaky nakrájame na drobné kocky. Varíme v osolenej vode do mäkka.
Scedíme a do misky so zeleninou pridáme maslo a parmezán. Miešame, pokiaľ sa neroztopia. Na záver vymiešame do kaše a podávame k lososovi.