Bylinky a koreninyTop

Majoránka je tradičnou bylinkou našej kuchyne


Majoránka, Origanum majorana, je aromatická bylina, ktorá sa často využíva v kuchyni pre svoj charakteristický ľahký a sladko-pikantný charakter. Táto rastlina pochádza z oblasti Stredozemia a je známa nielen pre svoju výnimočnú chuť, ale aj ako rastlinka na pestovanie v záhrade či na balkóne.

Majoránka je malá rastlina so vzpriamenými stonkami a drobnými zelenými listami. Jej kvety môžu byť biele, ružové alebo fialové a majú tendenciu rásť v zhlukoch. Táto bylina patrí do čelade hluchavkovitých (Lamiaceae). Jej listy a kvety sú hlavnými časťami rastliny, ktoré sa používajú v kuchyni aj v tradičnej medicíne.

Sušená majoránka. Foto: Shutterstock
Sušená majoránka. Foto: Shutterstock

Majoránku najčastejšie sušíme

Uskladnenie majoránky je dôležité pre udržanie jej aromatických vlastností. Môžete ju sušiť alebo skladovať v chladničke. Ak ju chcete sušiť, odstráňte listy od stoniek a nechajte ich vyschnúť na suchom a tmavom mieste. Potom ich uložte do dobre uzatvoreného obalu, napríklad do sklenenej fľaše, aby sa zachovala čerstvosť. V chladničke môžete skladovať čerstvú majoránku zabalenú v papieri alebo v hermeticky uzatvorenej nádobe.

Kvety majoránky môžu byť biele, ružové alebo fialové. Foto: Shutterstock
Kvety majoránky môžu byť biele, ružové alebo fialové. Foto: Shutterstock

Hodí sa do množstva jedál

Majoránka pridáva do jedál príjemnú jemnú arómu. Používa sa čerstvá alebo sušená a je neoddeliteľnou prísadou mnohých špecialít. Je často súčasťou zmesí korenín a využíva sa pri príprave mäsových jedál, omáčok, polievok a zeleninových receptov. Jej chuť sa dobre dopĺňa s inými bylinkami, ako je tymián a rozmarín.

Okrem použitia v kuchyni sa tradične využívala aj v ľudovej medicíne. Verilo sa, že má upokojujúce účinky a môže pomôcť pri problémoch s trávením a prechladnutím. Olej sa používa pri masážach na úľavu od bolesti svalov a kĺbov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *