Makové buchty
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladkej múky,
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker,
štipka soli,
75 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
250 ml vlažného mlieka,
75 g rozpusteného masla,
1 vajce,
Náplň:
150 g mletého maku,
100 g práškového cukru,
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker,
100 ml mlieka,
50 g hrozienok,
Na potretie:
100 g rozpusteného masla,
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker.
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Na prípravu náplne zmiešame v hrnci mak s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a hrozienka, krátko povaríme a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát (asi 30 x 40 cm) a nakrájame na 12 rovnakých dielov. Do stredu každého dielu nanesieme náplň. Okraje cesta spojíme stlačením a prenesieme na vymastený plech spojenou časťou nadol. Povrch buchiet potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom a posypeme vanilkovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 4
TIP: Buchty môžeme pripraviť napr. Aj s jablkovou alebo tvarohovou náplňou.