Marhuľový koláč

Sladké marhule ukryté v krehkom maslovom ceste – to je jednoducho báseň. Ovocné koláče mám najradšej. S obyčajným cestom z masla, múky a cukru. Ovocie jednoducho získa jedinečnú chuť, ktorá sa nedá poriadne ani opísať. Taký chutný je aj marhuľový koláč.

Všetky ingrediencie spolu dokonale hrajú súzvuk a neostáva nič iné, len odkrojiť si ďalší kúsok. Ak ste aj vy milovníkom/ milovníčkou ovocných koláčov, tento marhuľový koláč jednoducho musíte vyskúšať. So štipkou vanilky a škorice je jednoducho báječný.

Na marhuľový koláč budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 3 Pl práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 200 g studeného masla
  • Lyžice ľadovej vody alebo mlieka 
marhuľový koláč

Marhuľová plnka:

  • 500 g marhúľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 2 Pl hladkej múky
  • 2 Pl masla 
  • 1 vajíčko na potretie
  • trošku kryštálového cukru

Ako na to:

Marhuľový koláč začneme s prípravou cesta. Navážime si múku, práškový cukor a spolu so soľou preosejeme túto múčnu zmes do misy. Pridáme na kocky nakrájané alebo nastrúhané maslo a spracujeme suroviny do mrveničky. Potom po lyžiciach pridávame ľadovú vodu alebo mlieko a zapracúváme do cesta, až kým nezískame celistvý bochník cesta. Ten zabalíme do fólie a uložíme do chladničky, kým si pripravíme plnku. 

Pokračujeme v príprave plnky. Umyté, očistené a odkôstkované marhule rozkrájame na štvrtiny a posypeme s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a hladkou múkou a poriadne premiešame.

Cesto vyberieme z chladničky a odrežeme z neho približne jednu tretinu, ktorú si necháme bokom. Z väčšej časti si rozvaľkáme na pomúčenej doske kruh. Rozvaľkané cesto navinieme na valček a zrolujeme do nevymastenej koláčovej formy. Prečnievajúce kraje zrežeme a jemne potláčame cesto k bokom plechu. Do formy navrstvíme marhuľovú plnku a na vrch poukladáme kúsky masla, ktoré sa počas pečenia pekne roztopí.

Zo zvyšku cesta si vyvaľkáme plát, ktorý rozkrájame na tenké pásiky. V tomto kroku môžeme použiť aj mriežkovací valček, ak nemáme k dispozícií, postačí nám aj nôž. Na povrchu koláča vytvoríme z tenkých pásov mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Marhuľový koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 45 až 50 minút. Dobrú chuť. 

marhuľový koláč

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *