ČlánkyMagazínTopZdravie

Nie je káva ako káva

Ani vy si neviete predstaviť vaše rána bez šálky horúcej a voňavej kávy? Každý z nás, kávičkárov, má iný rituál na jej prípravu. Niekto si ju dá do obľúbenej šálky so Santa Clausom, aj napriek tomu, že je leto, a iný zas pridá viac mlieka, ako samotnej kávy. Niekto ju pije zásadne pred raňajkami a pri cigarete na balkóne pozorujúc rannú dopravnú špičku a iný zas pri obede s kolegami. Spôsobov, ako si ju vychutnať, je mnoho a v tomto článku vám priblížim aj rozličné varianty tohto tmavého moku.

 História

Pred tým, ako si budeme postupne predstavovať aj iné druhy kávy, ako klasického a všade známeho „Turka“, si povedzme niečo málo o histórii a vzniku kávy. Káva je nápoj, ktorý sa pripravuje z rozomletých kávových bôbov, ktoré sú zbierané ručne na plantážach. Je mierne zásaditá a vďaka obsahu kofeínu má povzbudzujúce účinky na náš organizmus. Po čaji, a u Slovákov po alkohole, je najviac konzumovaným nápojom na svete a jej pitie sa stalo kultom a rituálom.coffee-1030971_1280

Pôvodom je zo starovekej Etiópie, kde kmene začali zbierať plody divo rastúcej kávy a nazvali ju primitívne kaffa, odkiaľ aj pochádza názov pre dnešnú kávu. Konzumácia ako ju poznáme dnes sa objavuje až v polovici 15.storočia v Jemenských chrámoch. Na našom európskom kontinente sa stala populárnou v 17. storočí a jej popularita rastie každým dňom.

Aké druhy prípravy poznáme?

Existuje mnoho spôsobov, ako ju pripraviť. Umenie baristov je pomerne novým odborom vo svete gastronómie a je to priam alchýmia správne nadávkovať pomer kávy a vody a presne dodržať teplotu.

Ristretto alebo inak aj corto

V kuloároch sa šepká, že práve tento druh kávy je obľúbený najmä u Talianov. V preklade znamená „hustý, silný a krátky“. Dávajú si ho najmä po dobrom obede alebo po obednej sieste a je to káva, od ktorej nečakajte veľký objem a dlhé a úmorné pitie. Pije sa takpovediac na jeden dúšok a má sotva 20 ml. Má výraznejšiu a olejovitú chuť a v porovnaní s inými druhmi obsahuje menej kofeínu. Chutí tak, ako keby ste si do úst vložili kávový cukrík a ten sa vám začal na jazyku pomaly rozpúšťať a zanechával jemné orieškové tony.

Správna príprava je najmä o mletí, presnejšie o jeho jemnosti a o čase. Klasické espresso potrebuje na vytekanie z espresso stroja asi 25 sekúnd, naopak ristrettu bohato postačí aj 18 sekúnd.

Espressocoffee-983955_1280

Baristi sa zhodujú v tom, že espresso je len jedno! Ak ho viete správne pripraviť, vyčarí vám úsmev na tvári a spokojnosť na jazyku. Je to druh kávy, ktorý, ako som spomínala už vyššie, potrebuje na svoju prípravu zhruba 25 sekúnd a zo stroja vyteká pod tlakom 9 barov. Jeho objem je 30-35 ml, ale podáva sa v šálke, ktorá ma objem 60 ml. Hmotnosť kávy je 7 gramov.

Samotný pripravený extrakt obsahuje vodu, aromatické oleje, cukry a kofeín. Chuť je intenzívna a silno aromatizovaná. Dopĺňa sa v nej horkosť, kyslosť a sladkosť. V našich kaviarňach si môžete objednať aj filtrovanú verziu podobnú „Turkovi“ alebo espresso v podobe klasickej zalievanej káve.

Espresso je káva, ktorú si môžete podobne ako ristretto dopriať na jeden dúšok, pretože dobrého je málo. Ak by ste však niekedy v budúcnosti chceli zavítať do Talianska a dostali chuť na espresso, tam si ho ľudia objednávajú jednoducho ako un caffé.

Doppioespresso-805537_1280

Ide o espresso, ale v zdvojnásobenej podobe, teda 14 g kávy a 60 ml vody. Je určené pre tých, ktorí majú za sebou náročnú noc a potrebujú poriadnu vzpruhu.

Lungo

Ako je jasné už z názvu, pôjde o dlhšiu variantu espressa, pretože lungo v preklade znamená dlhší. Pri príprave lunga sa používa rovnaká gramáž kávy ako pri espresse, čiže 7 g, no väčší objem vody, čo spôsobí, že nápoj je redší a horkejší a nie tak silno koncentrovaný. Lungo sa zo stroja extrahuje 45 až 60 sekúnd a býva často zamieňaný za americanom, no nie je to správne. Americano je vlastné veľké espresso a nie lungo.

Druhov tohto populárneho nápoja je ešte veľmi veľa a dozviete sa o nich v nasledujúcich článkoch, no ak si už vyberiete ktorýkoľvek z týchto druhov kávy, vychutnajte si ho v spoločnosti ľudí, ktorých máte radi a možno už ani nebude podstatné, či pijete espresso, doppio alebo americano.  

 

 

Ilustračné foto:pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *