ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápadyZdravie

Paleo: diéta alebo životný štýl?

Ak chce žena schudnúť do šiat alebo vyzerať super počas letnej sezóny na kúpalisku, tak je takmer jasné, že vyskúša jednu z diét. Diéta v dnešnom ponímaní môže znamenať čokoľvek. Niekto prestane jesť, iní zase začnú cvičiť a druhí necvičia, no stravujú sa celkom špecifickým spôsobom. Jednou zo špeciálnych diét a zároveň stravovaní je paleo diéta. Na čom si zakladá?

girl-1980131_1920Pri vysvetlení tohto fenoménu v stravovaní musíme začať „od podlahy“. Názov paleo vznikol z pomenovania paleontologický. Teda vychádza z predpokladu, že praveká strava z doby kamennej, počas ktorej sa človek stravoval len tým čo ulovil alebo nazbieral, je oveľa zdravšia než tá súčasná. Vďaka tomuto paleo životnému štýlu sa moderní ľudia môžu dostať do doby kamennej, avšak len vďaka strave. Keďže v minulosti ľudia nemali ani poňatia o priemyselne spracovaných surovinách, museli si vystačiť s rybami, mäsom, bobuľovitým ovocím z lesa, zeleninou alebo zelenými listami, ktoré sa dnes stávajú súčasťou smoothies nápojov.

Nie diéta, ale životný štýl

Ak by sme sa opýtali niekoho, kto túto diétu vyznáva a podľa nej sa aj riadi, možno by povedal, že nejde o diétu, ale o istý druh životného štýlu. Zvyčajne sa špeciálny spôsobom stravovania stane neodmysliteľnou súčasťou človeka a podriadi tomu všetko. Spôsob, akým si vyberáme potraviny si zakladá najmä na kvalite, aby sme aj tak vedeli určiť, ako ovplyvňujú naše zdravie.

Paleo stravovanie možno určiť ako prijímanie zvýšeného množstva tukov, primeranej dávky proteínov. Naopak znížiť tu treba dávku sacharidov a významného obsahu nutrientov. V jedálničku paleo diéty musia minimálne z polovice dominovať tuky. Je to práve kvôli tomu, aby toto stravovanie rešpektovalo našu genetickú výbavu a vychádzalo zo stravovacích návykov našich predkov.

Miesto cukrov, radšej tuky

V súčasnosti ľudia prijímajú najmä cukry, ktoré sú obsiahnuté aj v pečive, cestovinách, ryži, zemiakoch, strukovinách. Spomenuli sme, že podstatnou zložkou paleo stravovania je prijímanie tukov vo väčšom množstve. Paradoxom je, že dnešná spoločnosť ich väčšinou spája len s negatívnymi účinkami, a to v podobe kardiovaskulárnych ochorení a obezitou. Pravdou však je, že sa ich vôbec nemusíte báť. Samozrejme, že treba nájsť určitú hranicu, nepreháňať to a kombinovať to s pohybom. Dobrou voľbou pre vás bude zvýšený príjem nízkotučných výrobkov, rastlinných tukov, chudého mäsa, cereálií, vlákniny, veľkého množstva ovocia a zeleniny spolu s pravidelným behom alebo iným druhom cvičenia a posilňovania svalov.

Zo sacharidového na tukový organizmuseaster-2166029_1920

Ľudský organizmus sa pri takomto stravovaní oveľa menej zaťažuje a prináša tak nielen dobrú postavu, ale aj psychický pokoj. Strava založená na proteínoch a zdravých tukoch prináša vitalitu, je plnohodnotná, rozmanitá a variabilná. V podstate modernou paleo diétou meníme náš sacharidový organizmus na tukový, ktorý spotrebuje za zdroj energie tuky v potrave  alebo tuky z vlastných zásob.

Poďme už k priamemu menovaniu potravín, ktoré sa pri tomto stravovaní určite oplatí mať v chladničke. Základom je chudé mäso a vajíčka z domácich fariem. Najlepšie je zaobstarať si slepačie alebo prepeličie vajíčka a z mäsa treba vyhľadať hlavne kuracie, morčacie, ale aj divinu.

Možno sa vám zdajú strukoviny ako vhodným doplnkom do stravy, no tie spôsobujú väčšiu priepustnosť stien čriev pre škodlivé látky. Do jedálnička pustite zelené trávy a šaláty: rukolu, špenát, kel, kapustu, ľadový či kučeravý šalát. Okrem iného sa z nich dajú pripraviť skutočne chutné mixované nápoje.

Tieto diéty alebo inak povedané životné štýly s celkom špecifickým stravovaním by mali praktizovať ľudia, ktorí to skutočne myslia vážne a chcú to praktizovať nadlho. Okrem mäsa, vajíčok alebo zeleniny sa treba zamerať aj na ovocie, ktoré je v tomto prípade tiež možné prijímať len v obmedzenom množstve. Nakoniec však nikdy nezabudnite, že žiadna diéta nebude dlhodobo účinná, pokiaľ k nej nepridáte aj pohyb a nejakú športovú aktivitu.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *