Dezerty a múčne jedláRecepty

Pasteis de nata – portugalský sladký koláč

Premýšľate nad sladkou dobrotou, ktorú by ste upiekli? Inšpirujte sa krásnym Portugalskom a pripravte si doma tradičné portugalské koláčiky pasteis de nata (môžete ich poznať aj ako pastel de nata). Garantujeme, že vám zachutia!

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 22 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 300 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • nastrúhanú citrónovú kôru
  • škoricu
pastel de nata

Príprava krému

Mlieko privedieme k varu a rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu vymiešame s cukrom a múkou, potom pridáme druhú polovicu mlieka.

Rozšľaháme vajíčko so žĺtkami, ku ktorým primiešame časť krému. Potom spojíme krém s vajíčkami a žĺtkami so zvyškom pripraveného krému. Výsledný krém musí byť hladký a na záver doň pridáme citrónovú kôru.

Príprava cesta

pastel de nata

Lístkové cesto rozvaľkáme a následne stočíme do rolky. Tú pokrájame na rovnako veľké časti. Z jedného cesta ich vyjde maximálne 20. Prípravíme silikónové formy na muffiny, do ktorých budeme vkladať malé kúsky cesta roztlačené na kruh.

Príprava koláčikov

pastel de nata

Do muffinových foriem rovnomerne rozdelíme vychladnutý krém. Rúru vyhrejeme na 250 °C a koláčiky pečieme 10 minút. Z rúry ich vytiahneme potom, čo sa povrch začne jemne karamelizovať.

Tip na záver:

Ak si pasteis de nata vychutnávate v Portugalsku, dostanete k nim aj škoricu či dokonca práškový cukor. Skúste ochutnať tento dezert na tradičný spôsob aj vy a dozdobte koláčiky troškou škorice.

Zaujímavosť

Medzi jednu z najvychýrenejších cukrární v Lisabone patrí Pasteís de Belém, ktorá sa nachádza v časti mesta, kde nájdete aj kláštor hieronymov, ktorý je v Zozname svetového dedičstva UNESCA.

Cukráreň v štvrti existuje od roku 1837 a venuje sa výrobe tradičných koláčikov. Denne je vyťažená množstvom turistov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *