Pavlova torta – nebojte sa a vyskúšajte ju aj vy!

Krehké cesto a výborný krém. Pavlova torta je oproti klasickým korpusovým tortám príjemným osviežením, ktoré si získa všetkých – ženy, mužov aj tých najmenších (máme to potvrdené 🙂 )

Samotná príprava Pavlovej torty vie aj skúsenejšiu gazdinku vystrašiť, najmä ak by sa podujala do príprav mini Pavlových tortičiek. Pri nich by ste strávili omnoho viac času a pečenie by si vyžadovalo vyššiu mieru precíznosti. Ak si však chcete dopriať túto populárnu tortu aj tak, stavte na jej väčšiu verziu – namiesto množstva malých tortičiek si pripravte okrúhlu Pavlovu tortu.

My vám ponúkame overený recept na Pavlovu tortu z 3 poschodí.

Čo budete potrebovať?

Na korpusy:

  • 8 bielkov
  • 300 g cukru
  • lyžicu octu

Na krém

  • 500 g mascarpone (alebo ricotty)
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • vanilkový a práškový cukor
  • ovocie na ozdobenie

Postup:

Na začiatok si musíme oddeliť bielka od žĺtkov – Pavlova torta potrebuje len bielka, zo žĺtkov si urobte napríklad chlebík vo vajíčku, alebo ich využite na obaľovanie mäska. Všetky bielka so štipkou soli mixujeme ručným mixérom, až sa z nich stane tuhý sneh. Ak máte k dispozícii domáceho robota, môžete dať tuhý sneh na starosti jemu. Až je sneh naozaj tuhý, pridajte cukor a mixujte zas, aby sa cukor v snehu úplne stratil. Potom pridajte lyžicu octu a opäť mixujte.


kuchynsky robot do 100 eur
Kuchynský robot do 100 eur
Zistiť viac
kuchynsky robot do 200 eur
Kuchynský robot do 200 eur
Zistiť viac
kuchynsky robot do 500 eur
Kuchynský robot do 500 eur
Zistiť viac
sneh z bielkov

Pripravte si 3 plechy vystlané papierom na pečenie. Ak chcete mať dokonalý tvar Pavlovej torty, vyznačte si na papieroch kruh, ktorý bude šablónou pre korpus. Ja som tak neurobila, spoliehala som sa na svoje oko a odhad a rozdelila som tuhý sneh na 3 pláty.

Rúru vyhrejte na 150 stupňov. Snehové pláty pečieme hodinu, kým nebudú zlatisto-ružovké, následne rúru vypnite a nechajte pláty vychladnúť. Nevychladené sa z papiera dostávajú dole ťažšie (máme vyskúšané). Ja som piekla všetky 3 korpusy naraz, piekla som ich preto dlhšie, keďže tomu spodnému sa nedostalo dostatok tepla 🙂

pavlova torta

Príprava krému na Pavlovej tortu je veľmi jednoduchá – zmixujte dokopy mascarpone, smotanu na šľahanie a pridajte aj cukor. Ja mám krém rada, preto som doň primiešala aj 250 gramov ricotty a použila som až 2 celé smotany na šľahanie. Čo sa týka cukru – do krému som použila 4 sáčky vanilkového cukru a pridala som ešte 2 lyžice práškového cukru (a vraj bola torta dosť sladká).

Mixér Bosch
BOSCH MFQ 36400
25.90 €
Mixér Bosch
BOSCH MFQ 36400
25.90 €

Až pláty vychladnú, opatrne ich odlepte z papiera na pečenia. Aj keď sa pritom môžu trochu zničiť – nejaké časti poodpadávajú – nevadí to, pretože nedokonalosti zakryjete krémom. Na pripravený podnos dajte spodný korpus (najlepšie najväčší a najpevnejší), natrite naň vrtstvu krému, naň ďalší plát, opäť krém, opäť plát a zvyšný krém môžete pekne roztrieť po povrchu torty tak, aby ste zakryli nedokonalosti.

pavlova torta

Na ozdobenie použite ovocie, ktoré vám chutí – ja som zvolila čučoriedky a jahody.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *