
Pomaly pečený bravčový bôčik s medovo-rozmarínovou glazúrou
Pomaly pečený bravčový bôčik je jedlo, ktoré si vyžaduje trochu času, ale výsledok stojí za to. Mäso sa stane neuveriteľne jemným, šťavnatým a glazúra mu dodá krásny lesk a výraznú chuť. Tento recept je ideálny na víkendový obed alebo slávnostné pohostenie, keď chceme ohúriť rodinu či hostí.
Potrebujeme:
- 1 kg bravčového bôčika (s kožou alebo bez)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 PL hrubozrnnej soli
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 PL olivového oleja
Na glazúru:
- 3 PL medu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL balzamikového alebo jablčného octu
- 1 ČL horčice
- 1 ČL čerstvo nasekaného rozmarínu

Postup:
Bôčik očistíme, osušíme a na strane s kožou narežeme mriežku. Potrieme ho zmesou soli, korenia, cesnaku a olivového oleja. Dobre vmasírujeme aj do rezov. Necháme aspoň 30 minút odležať, ideálne cez noc v chladničke. Následne si predhrejeme rúru na 150 °C. Mäso vložíme do pekáča, pridáme rozmarín a prikryjeme alobalom. Pečieme približne 2,5 až 3 hodiny, kým je mäso mäkké a šťavnaté. Medzitým si prirpavíme grazúru. V malom hrnci zohrejeme med, sójovú omáčku, ocot, horčicu a rozmarín. Necháme jemne prebublať 2 – 3 minúty, aby sa chute spojili. Po pomalom pečení mäso odkryjeme, rúru zvýšime na 200 °C a začneme ho potierať glazúrou. Pečieme ešte 20 – 30 minút, pričom každých 10 minút mäso potrieme, aby vznikla karamelizovaná vrstva.
Servírovanie:
Hotové mäso necháme 10 minút odpočívať, potom ho nakrájame na plátky a podávame s pyré, pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Na záver ozdobíme vetvičkou rozmarínu a môžeme pridať čerstvo podrvené korenie.
Foto: Shutterstock.com





