Hlavné jedláMäsoReceptyTop

Pomaly pečený bravčový bôčik s medovo-rozmarínovou glazúrou

Pomaly pečený bravčový bôčik je jedlo, ktoré si vyžaduje trochu času, ale výsledok stojí za to. Mäso sa stane neuveriteľne jemným, šťavnatým a glazúra mu dodá krásny lesk a výraznú chuť. Tento recept je ideálny na víkendový obed alebo slávnostné pohostenie, keď chceme ohúriť rodinu či hostí.

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového bôčika (s kožou alebo bez)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 1 PL hrubozrnnej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 PL olivového oleja

Na glazúru:

  • 3 PL medu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového alebo jablčného octu
  • 1 ČL horčice
  • 1 ČL čerstvo nasekaného rozmarínu
Pečený bravčový bôčik s medovo-rozmarínovou glazúrou

Postup:

Bôčik očistíme, osušíme a na strane s kožou narežeme mriežku. Potrieme ho zmesou soli, korenia, cesnaku a olivového oleja. Dobre vmasírujeme aj do rezov. Necháme aspoň 30 minút odležať, ideálne cez noc v chladničke. Následne si predhrejeme rúru na 150 °C. Mäso vložíme do pekáča, pridáme rozmarín a prikryjeme alobalom. Pečieme približne 2,5 až 3 hodiny, kým je mäso mäkké a šťavnaté. Medzitým si prirpavíme grazúru. V malom hrnci zohrejeme med, sójovú omáčku, ocot, horčicu a rozmarín. Necháme jemne prebublať 2 – 3 minúty, aby sa chute spojili. Po pomalom pečení mäso odkryjeme, rúru zvýšime na 200 °C a začneme ho potierať glazúrou. Pečieme ešte 20 – 30 minút, pričom každých 10 minút mäso potrieme, aby vznikla karamelizovaná vrstva.

Servírovanie:

Hotové mäso necháme 10 minút odpočívať, potom ho nakrájame na plátky a podávame s pyré, pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Na záver ozdobíme vetvičkou rozmarínu a môžeme pridať čerstvo podrvené korenie.

Foto: Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *