Pripravte si domáci bazový med

Rovnako ako z púpavy, tak aj z voňavých bazových kvetov si môžete jednoducho vyrobiť aj domáci bazový med. Nie je to žiadna zložitá alchýmia a vo vašej kuchyni si môžete pripraviť domácu medicínu, ktorá je vhodná ako do čaju, tak aj do limonád. 

Posledné májové dni a začiatok júna je kľúčový pre zber bazových kvetov. Baza čierna dorastá do výšky okolo siedmych až desiatich metrov. Ak pestujete bazu vo svojej záhradke, je potrebné sa o ňu pravidelne starať a jej rast regulovať. Dobrou radou je vždy pred zimou zostrihať kmeň do výšky jedného metra. Okrem toho, že po zbere kvetov je potrebné vetvičky trochu zastrihnúť je na údržbu celkom nenáročná. Vôbec sa nemusíte báť pestovania tejto užitočnej rastliny. Jej veľkou výhodou je aj to, že sa dokáže pred mrazom sama ubrániť.

O liečivých účinkoch bazových kvetov niet pochýb. Je to obľúbená bylinka, ktorá dokáže s vašim telom skutočné zázraky. Okrem toho, že ako sirup v limonáde vás počas leta osvieži, pomáha pri zápaloch alebo pri popáleninách či prechladnutiu. 

Vyskúšate si pripraviť bazový med? 

bazovy_med
Domáci bazový med

Na bazový med budeme potrebovať: 

  • 250 g bazového kvetu 
  • 1 l vody
  • 1 kg kryštálový cukor
  • 2 ks citrón
  • 1 Čl kyselina citrónová

Ako na to: 

Bazový med je na prípravu veľmi jednoduchý. Kvety bazy opatrne opláchneme a odstránime hrubé stonky. Citróny dôsledne poumývame a nakrájame na plátky. Pripravené a opláchnuté kvety vložíme do hrnca a zalejeme ich vodou. Pridáme nakrájané citróny a necháme vrieť približne 20 minút.

Tento bazový vývar necháme postáť aspoň 12 hodín. Potom ho cez gázu poriadne precedíme a pridáme k nemu cukor a kyselinu citrónovú. Túto zmes povaríme približne 2 hodiny. Ak sa obávate, či má med tú správnu konzistenciu, vyberte za čajovú lyžičku na tanierik a nechajte chvíľu postáť. Vychladnutý bazový med vám ukáže, či ešte potrebuje vrieť alebo ho môžete nalievať do fliaš.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *