ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Pripravte si u vás doma skvelý bufetový stôl

Bufet alebo aj švédsky stôl je najčastejšou a najobľúbenejšou formou pri firemnej akcii, svadbe, oslave či večierku. Možnosť vybrať si z toľkých pokrmov presne to, po čom vaše srdce túži je na nezaplatenie a preto niet divu, že bufetový stôl popularitou predbehol aj klasickú troj až štvorchodovú večeru. Chcete vedieť pripraviť bufetový stôl aj vy? Máme pre vás niekoľko tipov.

Pri príprave bufetového stolu je dôležité vopred sa rozhodnúť aké druhy jedla budete podávať.

Vyberte si predovšetkým jedlá, ktoré môžete pripraviť vopred a skladovať v chladničke alebo mrazničke. Tak budete mať dosť času pripraviť miestnosť, upratať a urobiť už iba šaláty a zeleninu v deň, keď sa bude konať večierok.

Ak pozývate na večierok menej ako 20 hostí, stačí vám pripraviť dva, najviac tri druhy hlavných jedál. Nesmiete zabudnúť na prílohy ako ryža, cestoviny, zemiaky, šaláty a zelenina.

7579264130_decc5a9f5b_bSkombinujte teplé aj studené pokrmy a nezabudnite na vegetariánske pochutiny zo šalátom, zeleninou alebo inou prílohou.

Berte na vedomie, že vaši hostia budú mať tanier v lone, a preto podávajte jedlá, ktoré sa ľahko konzumujú iba pomocou vidličky. Napríklad šunku či morčacinu nakrájajte na jemné plátky, aby sa dali oddeľovať na menšiu kúsky iba pomocou vidličky.

Pri večierku pre väčší počet ľudí ako 20 je dobré mať dve misy hlavného jedla umiestnené na oboch koncoch stola, aby nedošlo k tlačenici.7217140732_d4d073523e_b

Vhodným dezertom sú menšie koláče, ovocné misy alebo pudingy, s ktorými sa ľahko manipuluje a hostia si ich môžu kedykoľvek zobrať zo stola. Koláče, ktoré sa pri izbovej teplote môžu jemne topiť, servírujte až po skonzumovaní hlavných chodov.

Pre hostí, ktorí uprednostnia slané pred sladkým môžete podávať rôzne druhy syra, hrozno, oriešky či kúsky čerstvých fíg.

Stoličky rozostavte po skupinách v celej miestnosti a pokúste sa zabezpečiť zopár stolov pre starších ľudí a deti, budú sa cítiť pohodlnejšie ak nebudú musieť držať tanier v lone.

Bufetový stôl by mal stáť na strategickom mieste v miestnosti, kde sa všetci bez námahy dostanú, v ideálnom prípade by sa okolo neho malo dať pohybovať z troch strán.

Stôl prikryte veľkým obrusom a do jeho zacnej časti umiestnite vázu s kvetmi alebo pyramídu z ovocia.

Pri príprave stola začnite od kraja ukladať v tomto poradí taniere, teplé jedlá, zeleninu, studené jedlá, šaláty, košík s pečivom, zaváraniny, omáčky a koreniny, vidličky, nože a obrúsky. Z druhej strany stola postup presne zopakujte.

Nápoje podávajte na samostatnom stole, aby ste sa vyhli tlačenici pri hlavnom stole.

Aké nápoje podávať2589205355_c60e2242f7_b

Väčšina hostí pravdepodobne uprednostní biele alebo červené víno. Ak budete podávať dva druhy alkoholu, nalejte ich vopred do niekoľkých pohárov, aby ste boli pripravená hneď ponúknuť hostí, ktoré prúdu prví.

Koktaily majte pripravené v džbánoch. Po príchode hostí ich jednoducho nalejte do pohárov a ozdobte.

Biele víno nechajte vychladiť v chladničke dve hodiny pred otvorením. Ak nemáte v chladničke miesto dajte do plastových vedier s ľadom alebo v zime na balkón.

Červené víno by sa malo podávať pri izbovej teplote, existujú však aj druhy, ktoré je vhodné schladiť. Skontrolujte etiketu alebo sa pri kúpe vína poraďte s obchodníkom.

Mnoho ľudí uprednostňuje svieže perlivé biele víno k hlavnému jedlu a sladšie k dezertu. Výber vína je však iba na vás a pokiaľ na večierok pozývate priateľov určite ich vkus dobre poznáte.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *