Rýchle mäkké medovníky
Suroviny:
1 kg hladká múka
400 g Palmarin
400 g + 100 g práškový cukor
10 PL med
4 KL škorica
10 ks klinčeky
2 KL sóda bikarbóna
4 + 1 vajcia
1 KL solamyl
1 bielok
Postup:
- Palmarin v hrnci roztopíme a pridáme k nemu med, rozdrvené klinčeky, škoricu a 400 g práškového cukru.
- Keď sa nám suroviny spoja, primiešame 4 vajcia.
- K premiešanej zmesi prisypeme múku so sódou a následne vypracujeme tuhšie cesto.
- Cesto hneď vyvaľkáme na tenko, na približne 0,5 cm a vykrajujeme rôzne tvary.
- Jednotlivé kúsky poukladáme na vopred vymastený plech nie veľmi blízko pri sebe.
- Medovníky pečieme v rúre 5-7 minút na 175 °C. Musíme na ne dávať pozor, aby sa nespálili resp. nevyschli. Vytiahneme ich ešte predtým, ako dostanú hnedú farbu.
- Hneď po vybratí z rúry medovníky potrieme vajíčkom, ktoré sme si rozmiešali s vodou v pomere 1:1. Ja som do vody ešte pridala hnedé potravinárske farbivo, aby biela poleva vynikla na medovníkoch.
- Z jedného bielka, solamylu a 100g práškového cukru si pripravíme polevu na medovníky. Cukor vopred aspon 3-krát preosejeme a miešame dovtedy, kým poleva trochu nestuhne aby dobre držala na medovníkoch.
Tieto medovníky môžem vrelo odporúčať, keďže príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a hlavne medovníky sú mäkké po dlhý čas. Každý dlho hľadá ten svoj pravý recept na vianočné medovníky, ponúkam vám ten môj. Mne sa veľmi osvedčil a tak sa chcem podeliť o skúsenosti aj s ostatnými. Prajem veselé a hlavne pokojné prežitie vianočných sviatkov 🙂