Sladká medovina a jej servírovanie

Poznáte medovicu alebo medovec? Určite sa vám tieto zastaralé názvy zdajú byť povedomé, pretože nejde o nič iné ako obľúbený vianočný nápoj medovinu.

Korene obľúbenej medoviny siahajú až do starovekého Egypta, Grécka a Ríma. Snáď nikoho neprekvapí správa, že sa medovina označuje za slovanský nápoj, ktorý sa využíval nielen na každodenné pitie, ale aj pri obradoch. Jej sladkosť a blahodárne účinky prijímali páni aj ako povinnú dávku od poddaných, a to na území južného a časti stredného Slovenska. V 18. storočí sa najlepšia medovina vyrábala v Levoči. Dnes ju možno vyrábate vy, u vás doma.

Trojaká medovinabottle-1315984_1280

Medovina môže byť trojaká, v závislosti od použitia ingrediencií. Tradičná medovina sa vyrába už takmer po celom svete a je súčasťou každého poriadneho vianočného trhu. Stretnúť sa môžete aj s medovinou obohatenou o bylinky, respektíve iné aromatické korenia. Tretím druhom je takzvaná ovocná medovina. Táto nie je až taká dostupná, aby ste ju mohli ochutnať, musíte navštíviť väčšie vianočné trhy. Najviac rozšírená je v Británii a Amerike.

Klasická medovina s čistou a prírodnou chuťou a vôňou sa vyrába len z medu a vody. Výroba medoviny je o niečo zložitejšia, ako príprava vareného vína. Sú potrebné veľké sudy a niekoľko týždňové kvasenie.

Bylinná medovina má s vareným vínom spoločné niektoré ingrediencie. Charakter takejto medoviny býva totižto ovplyvnený silnou arómou mäty, škorice, klinčekov, muškátového orieška, zázvoru, badiánu, koriandra, pomarančovej kôry alebo vanilky.

Už samotná medovina vo veľkej miere prispieva vášmu zdraviu. O niečo viac vám pomôže, ak bude obsahovať aj ovocie. Môže to byť ovocie aj v podobe sirupov alebo ovocných štiav. Okrem toho, že ovocie prospeje vám, pomôže aj pri kvasení pomocou živín, ktoré obsahuje.

wine-1580362_1280Dajte si pozor na servírovanie

Medovina je veľmi chúlostivá na teploty, a preto ju treba skladovať  na tmavšom mieste pri teplote do 15°C. Samozrejme, že momentálne je v kurze najmä ohriata medovina, ktorá vás zahreje pri návšteve vianočných trhov. Takto upravená medovina už však nie je trvanlivým nápojom, a preto je dobré vypiť ju čo najskôr. Ak si medovinu ohrievate doma, zohrejte len toľko, koľko vypijete. Ak by bola medovina zohriata vo veľkom množstve a vy ju hneď nenaservírujete, veľmi rýchlo stratí chuť a kvalitu.

Ak chcete ponúknuť návštevu niečím netradičným, určite použite medovinu. Jej chuť zbožňuje snáď každý a okrem toho vás aj naladí dovesela. Ak chcete ponúknuť studenú medovinu, použite pohár na stopke tulipánového tvaru. Naopak pri teplej medovine sa hodia vopred predhriate poháre na whisky alebo sklenené šálky s uchom.

Ilustračné foto: pixabay.com

Print Friendly, PDF & Email

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *