Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Sladké drievko

Ide o sladkovku, ktorá má viac druhov. Všetky sú však trvácne kry s modrými alebo fialovými kvetmi, ktoré sa podobajú na kvet hrachu. Sladkovka sa pestuje v Európe viac ako 1000 rokov a v Číne dvakrát tak dlho. Sladkovka sa nevyužíva len v kuchyni, pôsobí aj ako antitusikum, expektorans a ako laxatívum.

Vôňa sladkého drievka je sladkastá, nápadne pripomína kvapky proti kašľu. Chuť je taktiež sladká, zemitá, dlho po dojedení ostáva na jazyku horkastá chuť.

Vo veľkej miere sa využíva aj v kuchyni na ochutenie nie len sladkých, ale aj slaných jedál. V arabskom svete sa zo sladkého drievka pripravujú nápoje, ktoré sa pijú počas ramadánu. Vyrábajú sa z neho aj pelendrekové cukríky a to tak, že sa pomleté sladké drievka vymiešajú s cukrom, vodou, arabskou gumou a múkou na pružnú látku. V Maroku sa pomletým sladkým drievkom ochucujú jedlá z chobotníc a slimákov. Sladké drievka sa pridáva v Číne aj do sójovej omáčky. Na západe sa ním ochucujú aj zmrzliny. Sladké drievko treba využívať s mierou aby nevynikla horká chuť až príliš.

Sušené korene sladkého drievka si môžete zakúpiť v každej predajni s korením. Na skladovaní nezáleží, dôležité je aby ste ich uschovali na suchom mieste. Dajú sa ľubovoľne krájať, strúhať alebo mlieť.

Autor: Dads
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *