ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Sladké pochúťky na jesenné večery

Prišiel september a s ním sa nám trochu ochladilo. Deti už pôjdu do školy a vy si možno nájdete nejaký čas na pečenie. Koláč v rúre príjemne prevonia váš domov a nemusíte sa báť, že vám bude zima.

Venčeky

Na cesto budete potrebovať: 250 ml vody, soľ, 100g masla, 170 g múky, 4 vajcia

Na krém budete potrebovať: 900 ml mlieka, 2 balíčky vanilkového cukru, 20 dkg kryštálového cukru, 3 balenia vanilkového pudingu, 16 dkg múky, 2 vajcia

Ako prvé na našom zozname jesenných pochúťok máme venčeky, vynikajúce, krémové, lepšie ako z cukrárne. Tak vám prezradíme, ako ich pripraviť. Do hrnca dajte 250 ml vody, štipku soli, maslo a začnite variť. Po zovretí21267665_10208213192522497_1375450532_o za stáleho miešania pridávajte 170 g múky a miešajte až kým dostanete hladké cesto. Cesto nechajte vychladnúť a do vlažného cesta môžete pomaly pridať 4 vajcia. Cesto by malo chutiť mierne slano. Na vmiešanie vajec do cesta môžete použiť aj elektrický šľahač. Plech si vysteľte papierom na pečenie a špricku na venčeky naplňte cestom. Medzi jednotlivými venčekmi nechajte dostatok miesta, pretože pri pečení vyrastú. Pomocou špricky spravte na plech menši kruh a naň ďalší rovnako veľký. Takto jednoducho spravíte toľko venčekov, koľko potrebujete a dáte piecť do rúry na 220-230°C 10-15 min, potom znížte teplotu na 180-200°C a dopečte ešte 10-15 min. Upečené venčeky prekrojte na dve polovice. Kým máte venčeky v rúre môžete začať pripravovať krém. V hrnci ohrejte 900 ml mlieka a pridajte dva balíčky vanilkového cukru a kryštálový cukor. Do misky vlejte 1 dcl mlieka, vsypte 3 balenia vanilkového pudingu, 16 dkg múky a 2 žĺtky, rozmiešajte a pridajte do mlieka v hrnci. Krém by mal nabrať miešaním správnu konzistenciu, nechajte ho vychladnúť vymiešajte šľahačku, už podľa vlastnej chuti. My sme ochutnali aj čokoládovú. Rozrezané venčeky naplňte najprv krémom a potom šľahačkou a posypte práškovým cukrom. Dobru chuť!

Pečené buchty

Budete potrebovať: 500 ml mlieka, 4 kávové lyžičky kryštálového cukru, 1 droždie, 1 vajce, štvrtinu masla, soľ, 300 g hladkej múky, 500 g polohrubej múky, plnku podľa vlastného výberu.

Druhým top jesenným receptom sú pečené buchty. No kto by ich nemiloval? Na ich príprave nie je nič ťažké ani zložité a pochutí si na nich celá rodina. Môžete ich dokonca deťom zabaliť na desiatu. Tak teda si zohrejte na plyne 500 ml mlieka, 4 kávové lyžičky kryštálového cukru a jedno droždie. Zoberte z plynu a nechajte vykysnúť. Do podkysnutej zmesi pridajte 1 vajce, asi štvrtinu masla a štipku soli. Premiešajte a opäť niečo pridajte: tentokrát 300 g hladkej múky a 500 g polohrubej múky. Cesto necháme vykysnúť, dáme na plech, rozvaľkáme, naplníme buchty makom, lekvárom, ovocím, tvarohom alebo čímkoľvek iným, čo máte radi. Pečte v rúre nastavenej na 180 °C približne 40 minút. Buchty vytiahnite z trúby, pekne oddeľte, prichystajte na tácku a posypte práškovým cukrom.

Muffinymuffins-schokoladenmuffins-chocolate-delicious

Budete potrebovať: 110 ml vody, 40 ml oleja a 1 vajce

Posledným tipom je veľmi jednoduchý recept, keďže sa jedná o rýchle muffiny z prášku. Môžete ich naučiť napríklad aj svoju malú dcéru alebo čosi takéto jednoduché určite zvládne aj váš partner, nemusíte byť predsa jediná osoba, čo strávi hodiny v kuchyni, no nie? Tak teda zmiešajte obsah vrecúška so 110 ml vody, 40 ml oleja a jedným vajcom. Neskôr prisypte aj čokoládové kúsky a pekne lyžicou naservírujte do vopred pripravených košíčkov. Tie dajte piecť do rúry na 180 °C približne na 15 až 20 minút.

Dúfame, že si na niektorú z našich pochúťok nájdete čas, upečiete ich výborne a spríjemnia vám niektorý septembrový víkend.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *