Šľahačka: z prášku, mlieka, spreja alebo smotany

V kuchyniach sa používa pomerne často, a to nielen na sladké pokrmy. Dá sa ňou ochutiť aj mäso alebo krémové polievky, no najpravidelnejšie ju používame na ozdobovanie dezertov, zmrzlinových pohárov či do Viedenskej kávy. Lahodná šľahačka, ktorej len málokto odolá.

patrycja-polechonska-179716Základom dobrej šľahačky je šľahačková smotana, ktorá musí obsahovať minimálne 30 až 33% tuku. Na výrobu základnej šľahačky sa používa pol litra šľahačkovej smotany a jeden vanilínový cukor. Obchodné pulty nám ponúkajú šľahačku v rôznych podobách, konzistenciách a chutiach.

Prevažná väčšina gazdiniek má najradšej šľahačku, ktoré si môžu spraviť doma, pretože do nej smú dať vlastné množstvo cukru. V tomto prípade použijú šľahačku z prášku. Ďalšou možnosťou je vyšľahať tekutú šľahačkovú smotanu, avšak je možné, že nebude mať dostatočne pevnú konzistenciu. Poslednou alternatívou je šľahačka v spreji, ktorú stačí len pridať na vybraný dezert.

Šľahačka z mlieka a želatíny

Vedeli ste o tom, že šľahačku si môžete vyrobiť aj z obyčajného mlieka bez použitia prášku? Stačí ak do vody nasypete 10 g želatíny a necháte ju napučať približne na 5 minút. Potom za stáleho miešania želatínu rozpustite. Rozpustenú želatínu, mierne vychladenú, vylejete do mlieka a zamiešate, aby sa obe tekutiny poriadne prepojili. Pridáte vanilkovú esenciu, práškový cukor a na 15 – 20 minút vložíte do chladničky. Po vybratí premiešate a vložíte naspäť. Takto to zopakujete ešte asi trikrát a potom už iba servírujete.

Vegánska šľahačka

V potravinárskom sortimente môžeme dnes nájsť aj vegánsku šľahačku a smotanu na ozdobu sladkých dobrôt. Takáto šľahačkou je zmesou vody a čistého rastlinného tuku, ktorá je pripravená na okamžité použitie. Vegánsku šľahačku si na koláčoch môžu dopriať aj celiatici, alergici a ľudia, ktorí majú problém so zvýšením cholesterolom. Zloženie a príprava tohto druhu šľahačky je prísne strážená a kontrolovaná špeciálnym inštitútom v Magdeburgu.

Parížska šľahačka

Osvedčením receptom na parížsky krém je presne dodržať niekoľko drobností. Použiť treba 33% smotanu na šľahanie (250 ml) a 50 g čokolády. Za stáleho miešania treba nechať zovrieť, avšak hneď keď začne bublať ju treba odstaviť. Najlepšie je ponechať ju do druhého dňa vychladnúť a napokon vyšľahať, pozor, nie prešľahať.

Šľahačka bez použitia mixérujoseph-gonzalez-111633

Existuje aj spôsob, ako pripraviť výbornú domácu šľahačku aj keď nemáte po ruke mixér a zdĺhavé ručné šľahanie metličkou vám taktiež nepripadá ako najlepší nápad. Je to jednoduchšie a rýchlejšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Potrebujete len menší uzatvárateľný pohár na zaváraniny, šľahačku a ruky. Všetko, čo musíte urobiť, je šľahačku naliať do pohára, zavrieť a potom pohárom poriadne triasť. Po pár minútach je skvelá domáca šľahačka hotová.

Pre pevný tvar šľahačky…

Kvalitná šľahačka by mala byť dobre vyšľahaná po jednej až dvoch minútach. Nie vždy sa to však podarí. Pena môže padnúť, vytvoria sa hrudky alebo jednoducho nedrží pevný tvar. Dôvodom tejto nepríjemnej situácie môžu byť zvyšky mastnoty na použitej nádobe alebo pomôckach. Pri šľahaní pomáha aj to, ak popritom budete nádobou točiť. Ak chcete, môžete použiť aj stužovať, ktorý vám zaručí pevnú konzistenciu, avšak zmení chuť šľahačky, bohužiaľ, k horšiemu.

Ilustračné foto: unsplash.com, pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *