Slanina a jej blahodarné účinky
Ak si myslíte, že slaninka je iba skvelou pochutinou a nenahraditeľnou súčasťou vášho národného jedla, tak sa mýlite. Slanina v sebe ukrýva oveľa viac a o jej priaznivých účinkoch nevie takmer nik. Preto jej doprajte trochu viac pozornosti a skúste ju položiť miesto taniera na bolestivé miesta.
Slanina v kuchyni
Nasolený a vyúdený kus sadla, zvyčajne prerastaný troma vzácnymi prúžkami, možno dostať už vo všetkých supermarketoch. Najčastejšie sa v kuchyni používa v studenom a surovom stave. Stačí si ju nakrájať na kúsky, pridať cibuľu, horčicu a chlebík. Dá sa použiť aj na rôzne závitky či pridať do náplní. Skvele sa hodí napríklad na divinu. Známe je však aj špikovanie mäsa, ktoré mu dodá lepšiu a zaujímavejšiu chuť. Slaninkou môžete zabrániť aj rýchlemu vysušeniu mäsa.
Chrumkavú slaninu môžete použiť k viacerým jedlám. Je ideálnou prílohou k volskému oku s prívarkom, no skvelá je aj v sendviči. Už samotné plátky pečenej slaniny môžu byť výbornou pochúťkou i dekoráciou tanierov. Skúste ich použiť na ozdobu šalátov či krémových polievok. Slaninou, či už opečenou alebo surovou, si môžete dochutiť aj cestoviny alebo ňou obaliť uvarené zelené struky fazule.
Kozmetický prípravok zo slaniny
Slanina už dávno nie je len fenoménom výdatného nasýtenia. Tomuto pokrmu pribúda stále viac prívlastkov, ktoré potešia nielen mužské pokolenie, ale aj ženy. Ak máte napríklad problém so suchými lakťami a zháňanie argánového oleja sa vám zdá byť náročné alebo je pre vás cenovo nedostupný, siahnite po osvedčenej pomôcke v podobe slaniny. Posledné vedecké štúdie potvrdzujú, že tuk v slanine je podobný olivovému oleju, ale aj argánovému. V tomto prípade ide o vzácne lipidy, ktoré v sebe slanina ukrýva. Keďže tuky v slanine sú organické (živočíšne), s pleťou vynikajúco reagujú a účinok lipidov je vyšší ako pri syntetických výrobkoch.
S plynúcim časom je naša pokožka menej schopná viazať v sebe tekutiny, preto je jej prirodzený obsah hyalurónu nižší a s ním klesá aj pružnosť pokožky. Prirodzene sa začínajú vytvárať aj prvé čiary a jemné vrásky. Kedysi si však naše babičky museli vystačiť aj bez mastičiek a problémy so suchou tvárou a pokožkou riešili prirodzenou cestou. Použili slaninu.
Nakrájajte čerstvú slaninu na tenké malé prúžky a priložte si ich na pleť v miestach, kde sa tvoria vrásky (okolie očí, čelo). Ukazovákom jemne krúžte pol minúty každým prúžkom slaniny po pokožke a potom nechajte pôsobiť 20 až 30 minút. Pokožka bude jemnejšia a vrásky sa po niekoľkých kúrach začnú vyhladzovať dodaním hyalurónu zo slaniny.
Proti kŕčovým žilám či krvácaniu z nosa
Človek by ani neveril, koľko skrytých využití sa nachádza v tejto pochúťke. Ak vás trápia nepríjemné bolesti spôsobené kŕčovými žilami, vyskúšajte jednoduchý trik. Tenké plátky nesolenej slaniny poukladajte na miesta s navretými žilami a jemne previažte obväzom. Nechajte pôsobiť celú noc. Ráno bolesť nielenže ustúpi, kŕčové žily sa dokonca aj objemovo zmenšia.
Každý, kto trpí častým krvácaním z nosa, by pri sebe mal nosiť niekoľko kúskov slaniny. Znie to možno nezmyselne, no je to ten najrýchlejší spôsob, ako zastaviť krvácanie z nosa. Údená solená slanina nakrájaná na hranolčeky, zabalená v tampóne a vložená do nosa, zastaví krvácanie rýchlo, efektívne a bez patologických následkov. Deje sa tak vďaka vysokej prítomnosti soli, ktorá vyvolá menší opuch, a tým umožní krvným bunkám väčšie stiahnutie. Týmto sa krvácanie spomalí a krv sa zrazí rýchlejšie.
ilustračné foto: pixabay.com