Slávnostné jablkové tiramisu
Potrebujeme:
Na jablkovú náplň:
130 g hrozienok
50 ml rumu
800 g jabĺk
100 g cukru
1 KL Citrónovej arómy Dr.Oetker
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker
100 ml jablkovej šťavy
2 balíčky Škoricového cukru Dr.Oetker
50 g mandľových hranolčekov
Na tvarohovú náplň:
400 g nátierkového masla bez príchute
500 g nízkotučného tvarohu
2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
Na korpus:
240 g medových plátov
6 PL jablkovej šťavy
Na mandľový krokant:
3 PL cukru
50 g mandľových hranolčekov
Ešte potrebujeme:
formu alebo plech na pečenie (asi 30 x 20 cm)
papier na pečenie
Postup:
1. Na prípravu náplne namočíme hrozienka na 2 hodiny do rumu. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na malé kocky a podusíme s cukrom, arómou a vanilínovým cukrom asi 5 minút. Zlatý klas rozmiešame v jablkovej šťave, pridáme k poduseným jablkám a krátko povaríme. Hrniec odstavíme zo sporáka. Pridáme hrozienka, škoricový cukor a mandle. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
2. Na prípravu tvarohovej náplne ručne vymiešame nátierkové maslo, tvaroh a vanilkový cukor dohladka.
3. Na prípravu korpusu vyložíme dno formy alebo plechu medovými plátmi a pokropíme jablkovou šťavou. Jablkovú náplň rovnomerne nanesieme na medové pláty. Na jablkovú náplň rozotrieme tvarohovú náplň. Múčnik uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však cez noc.
4. Na prípravu krokantu necháme za stáleho miešania na miernom ohni skaramelizovať cukor do medovej farby. Odstavíme zo sporáka a vmiešame mandle.
Krokant vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý krokant zakryjeme papierom na pečenie a váľkom podrvíme na malé kúsky.
5. Tiramisu pred podávaním ozdobíme krokantom.