Slovenský domáci krémeš

Občas dostanem chuť na poriadny tradičný dezert. Venčeky alebo veterníky, krémeše či klasická bublanina. Zabudnem na novoty a mám chuť takto zhrešiť.  Na takéto domáce mlsanie je výborný slovenský domáci krémeš. Je veľmi rýchly a jednoduchý. Zvládnete ho ľavou-zadnou, úplne hravo. A výsledok, stojí za to!

Poobedňajšia kávička alebo čaj v sprievode tohto maškrtníka vám spríjemní deň. Vyskúšajte si pripraviť domáci krémeš podľa nášho receptu.

Na slovenský domáci krémeš budeme potrebovať: 

  • 1 ks lístkového cesta ( 600g)
  • 1 menšie vajce na potretie 

plnka:

  • 1l mlieka
  • 3  zlaté klasy
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 veselé vajíčka 
  • 3 Pl kryštálového cukru
  • 2 Pl práškového cukru na sneh
  • práškový cukor na posypanie 

Ako na to: 

Najprv si rozmrazíme lístkové cesto. Ja najradšej nakupujem to už zrolované. Stačí ho len, roztiahnuť na pracovnú dosku,  trošku pomúčiť, a jemne rozvaľkať. Je to najjednoduchší spôsob, ako sa dlho netrápiť. Pre tento zákusok budeme potrebovať dve rolky, ktoré si pekne roztiahneme, pomúčime a zľahka rovnomerne rozvaľkáme.  Pláty si položíme na jemne vymastený plech alebo si na plech položíme papier na pečenie a cesto popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pláty pečieme pri 220 °C asi 10 minút. 

Pokračujeme prípravou plnky. Do mlieka pridáme vanilkový a kryštálový cukor. Oddelíme si bielka od žĺtkov a žĺtka primiešame do mlieka spolu so zlatým klasom. Všetko spolu dobre vyšľaháme a dáme variť. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a postupne pri šľahaní primiešame práškový cukor. Vyšľahané bielka pridáme ešte do horúceho pudingu a dôkladne premiešame aby sa tieto zložky spolu pekne prepojili. Hotový puding vylejeme na jeden upečený plát a rozotrieme ho. Položíme na vrch druhý plát, opatrne pritlačíme a necháme vychladnúť. Hotový domáci krémeš pred tým, než ho začneme podávať posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

domáci krémeš

Páčil sa vám tento recept na domáci krémeš? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *