Špaldové žemle bez droždia
Upečte si doma výborné pečivo na raňajky. Nezaberie vám to ani hodinku a tá vôňa a chuť určite stoja za to. Špaldové žemle bez droždia.
Potrebujeme:
500g špaldovej múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička cukru
400ml mlieka
50g masla
ľubovoľné semienka, oriešky, hrozienka, podľa chuti
Postup:
Múku preosejeme do misy, pridáme sódu bikarbónu, soľ, cukor, semienka a poriadne premiešame. Pridáme múku a roztopené maslo a vymiešame. Z cesta vytvarujeme žemle ľubovoľnej veľkosti (nám vyšlo z cesta 7 kusov), obalíme ich v múke a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Žemle na povrchu narežeme. Špaldové žemle pečieme v rozohriatej rúre 20 min pri 200°C.
Naše tipy
Chceli by ste si uľahčiť prípravu žemlí a zaručiť, že budú mať všetky rovnakú veľkosť? Vyskúšajte formu na žemle. Pomôže vám aj pri pečení klasických alebo hamburgerových žemlí.
Naše staré mamy odporúčali, aby sme pečivo uschovávali v utierke či v látkovom vrecúšku. Tento trend sa opäť vracia, vak na pečivo dovolí pečivu dýchať.
Pečivo môžete uložiť aj v plechovej dóze, ktorú si môžete vziať so sebou napríklad aj na chatu. Jej drevený vrchnák môžeme použiť aj ako kuchynskú doštičku na krájanie alebo ako podložku pod horúci hrniec.