Špaldové žemle bez droždia

Upečte si doma výborné pečivo na raňajky. Nezaberie vám to ani hodinku a tá vôňa a chuť určite stoja za to. Špaldové žemle bez droždia.

Potrebujeme:

500g špaldovej múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička cukru
400ml mlieka
50g masla
ľubovoľné semienka, oriešky, hrozienka, podľa chuti

Postup:

Múku preosejeme do misy, pridáme sódu bikarbónu, soľ, cukor, semienka a poriadne premiešame. Pridáme múku a roztopené maslo a vymiešame. Z cesta vytvarujeme žemle ľubovoľnej veľkosti (nám vyšlo z cesta 7 kusov), obalíme ich v múke a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Žemle na povrchu narežeme. Špaldové žemle pečieme v rozohriatej rúre 20 min pri 200°C.

Naše tipy

Chceli by ste si uľahčiť prípravu žemlí a zaručiť, že budú mať všetky rovnakú veľkosť? Vyskúšajte formu na žemle. Pomôže vám aj pri pečení klasických alebo hamburgerových žemlí.

Naše staré mamy odporúčali, aby sme pečivo uschovávali v utierke či v látkovom vrecúšku. Tento trend sa opäť vracia, vak na pečivo dovolí pečivu dýchať.

Pečivo môžete uložiť aj v plechovej dóze, ktorú si môžete vziať so sebou napríklad aj na chatu. Jej drevený vrchnák môžeme použiť aj ako kuchynskú doštičku na krájanie alebo ako podložku pod horúci hrniec. 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *