Špenátové lasagne s bešamelovou omáčkou
Lasagne patria medzi tie dobroty, ktoré by ste určite mali pri návšteve Talianska ochutnať. Zmienka o cestovinách zapekaných v miske s mäsom alebo zeleninou s rôznymi omáčkami a kopou dobrého syra pochádza už zo 14. storočia. Samozrejme, odvtedy sa recept na lasagne veľmi zmenil a transformoval, no to im na chuti vôbec neuberá, práve naopak.
Je niekoľko obľúbených receptov, na ktoré nedáme dopustiť. Tentoraz sme sa rozhodli podeliť sa s vami o recept na vynikajúce špenátové lasagne, vhodné pre vegetariánov aj pre mäsožravcov. Práve pre tých, čo milujú mäso, máme na záver receptu jednu špeciálnu vychytávku.
Recept na lasagne sa tvári náročne, ale verte nám, skutočne je jednoduchý a najmä výsledok stojí za to.
Čo budeme potrebovať:
Špenátová omáčka:
- 1 PL olej
- 450 g mrazený špenát
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 tavený syr
- štipka mletého čierneho korenia
- ½ zeleninového bujónu
- cibuľku
Bešamelová omáčka:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 600 ml mlieka
- soľ
- štipka muškátového orieška
- 200g strúhaný syr
- balenie cestovín na Lasagne
Ako na to:
Začneme so špenátovou omáčkou. Nakrájame si cibuľku, opražíme ju na oleji a pridáme špenát. Chvíľu podusíme a pridáme tavený syr, cesnak, korenie a bujón. Poriadne premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme.
Pokračujeme prípravou bešamelovej omáčky. Maslo a múku necháme v hrnci speniť a vytvoríme svetlú zápražku. Pomaly prilievame mlieko a za stáleho miešania varíme, kým omáčka nezhustne. Podľa chuti okoreníme, osolíme a pridáme samozrejme štipku muškátového orieška.
Konečne sa môžeme pustiť do prípravy samotných lazaní. Misu na zapekanie si vymastíme maslom. Na jej dno nalejeme trošku bešamelovej omáčky a pridáme vrstvy cestovinových plátkov. Tie polejeme špenátovou omáčkou a bešamelom. Pridáme opäť cestovinové lasagne. Tento postup opakujeme 2 až 3-krát. Na poslednú vrstvu cestovinových lazaní pridáme posledný bešamel a posypeme syrom. Takto pripravené lasagne vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme približne 40 minút na 200°C.
Tip na záver: Pre výraznejšiu chuť špenátových lazaní si nakrájajte slaninku na menšie kúsky a tie opečte. Upečený kúsok lasagne môžete zdobiť troškou slaninky a petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!