Superovocie acai
Počuli ste už niekedy o acai? Je to vraj jedna z najvýživnejších potravín na svete. Sú to tmavofialové bobule pripomínajúce čučoriedky, chuťou podobné čokoláde alebo červenému vínu. Ovocie čo chutí ako čokoláda? No to by si už dal povedať asi každý. A čo vy, ochutnali by ste?
Pôvod
Ovocie acai rastie na palmách v Južnej Amerike v brazílskych dažďových pralesoch, ďaleko od civilizácie a znečistenia, kde majú tieto bobule najlepšie podmienky pre svoj rast. Acai palma je štíhla rastlina, ktorá dorastá do výšky 15 až 25 metrov a urodí sa na nej asi 20 kilogramov plodov dvakrát do roka. Tieto plody zbierajú brazílski domorodci a vyše 90% urodeného ovocia brazílčania aj konzumujú, najviac v oblasti Pára. Na Európskom kontinente je ovocie populárne iba zopár posledných rokov, no brazílčania sa bobuľami acai živia už tisícročie.
Kde sa s ňou stretneme?
Bobuľa obsahuje veľkú kôstku, ktorá tvorí približne 80% jej veľkosti. Tá je dôvodom, prečo sa acai nekonzumujú ako čerstvé plody. Bobule acai sa spracúvajú a vyrába sa z nich mrazená dreň, prášok alebo pasta bez použitia umelých farbív alebo chemických látok. S bobuľami acai sa môžeme stretnúť v zmrzline, šalátoch, džúsoch, kokteiloch a vločkách.
Zdravotné účinky
Chuť pripomínajúca víno nie je v bobuliach acai náhodná. Spôsobuje ju okrem iného aj veľké množstvo antioxidantov, nazývaných antokyány, ktoré môžeme nájsť aj v už spomínanom hroznovom víne. Antokyány majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvnom obehu. O obehovú sústavu sa starajú látky menom steroly, ktoré zabraňujú zrážaniu krvi, uvoľňujú zapchaté krvné cievy a zlepšujú celkovú cirkuláciu.
40% bobúľ tvorí vláknina. Tiež obsahujú vitamín B1, B2, B3, vitamín E, vitamín C, fosfor, vápnik, draslík a bielkoviny. Vďaka uvedeným látkam a aj omega- 3, omega- 6 a omega- 9 mastným kyselinám acai prispieva k prirodzenému spracovaniu potravy a spaľovaniu tukov. Acai má schopnosť znižovať chuť do jedla, naštartovať metabolizmus, dodať množstvo energie, a tak spomaľuje ukladanie telesného tuku. Odporúča sa konzumovať športovcom a ľudom, ktorý si udržiavajú svoju postavu, potrebujú zhodiť pár kíl navyše alebo sú jednoducho priaznivcami zdravého životného štýlu.
Asi najlepším účinkom tohto superovocia je, že spomaľuje starnutie a jeho prejavy spôsobené oxidačnými procesmi. No priznajte sa dámy, ktorá by ste nechcela omladnúť?
Acai zlepšuje aj funkciu tráviacej sústavy, pôsobí ako prevencia proti hemeroidom a pomáha pri zápche. Má pozitívne účinky aj na srdce a prispieva k zastaveniu rastu rakoviny na molekulárnej úrovni. Acai dokonca potláča niektoré alergické reakcie.
Antokyány, ktoré acai obsahuje, môžu takisto prispieť k zlepšeniu zraku radom mechanizmov. Už s minimálnou dávkou, teda 50 mg antokyánov, sú naše oči menej unavené a tiež lepšie prispôsobené tme.
Vplyv na dažďové pralesy
Dopyt po superovocí acai stále rastie a v Južnej Amerike sa vysádza čím ďalej, tým viac stromčekov rodiacich tieto bobule. Vďaka tomuto faktu priam neskutočne klesol výrub amazonského pralesa, a tak ovocie acai nepriamo vplýva na životné prostredie Brazílie a pomáha tak matke prírode rozrastať sa.
Po toľkých argumentoch je naozaj ťažké neochutnať. Kúpiť ich môžete v tabletách, ale kvalitnejší je prášok či už spomínaná dreň. Výťažky z acai ovocia nájdete aj v niektorých produktoch acaico ako sú džúsy alebo mrazené jogurty.
Ilustračné foto: visualhunt.com