Strukoviny máme radi tradične i naklíčené

Strukoviny sú semená z bôbovitých rastlín a patria sem hrach, šošovica, fazuľa, bôb, cícer či sója. Medzi ich najväčšie výhody patrí, že sú neoceniteľným zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov. Majú vysokú energetickú hodnotu, preto sú vhodné ako strava aj pre ľudí, ktorí sú viac fyzicky vyťažení. Najmä v cíceri sú bohato zastúpené esenciálne aminokyseliny, ktoré môžu svojim obsahom konkurovať mäsu, preto bol v minulosti často bol nazývaný ako „mäso chudobných”.

V našich domácnostiach sú strukoviny veľmi obľúbené, využívame ich najmä na prípravu polievok, prívarkov a nátierok. Varením sa však ničia vitamíny a minerály, preto sú čoraz viac populárnejšie naklíčené strukoviny, ktoré pridávame do šalátov. Na toto využitie sú vhodné najmä menšie druhy sóje, fazuliek, hrachu a šošovice.

Niektorým ľuďom robí trávenie strukovín problém, vtedy je vhodné ich vopred namáčať aspoň na pár hodín do vlažnej vody, šošovicu aspoň na tri hodiny. Vo vode, v ktorej ich namáčame, ich nikdy nevaríme, je potrebné ju zliať a pridať čerstvú.

Recepty zo strukovín nájdete aj na našej stránke, môžete sa inšpirovať receptom na Sójový hubový paprikáš alebo vás možno  zaujme tradičná Hŕstková polievka či Šošovica na slanine.

...

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *