CestovinyNezaradenéReceptyŠaláty

Svieži cestovinový šalát s paprikou a mozzarellou

Spojenie farebnej papriky, sladkej kukurice, jemnej mozzarelly a bylinkového dresingu vytvára v šaláte harmonickú chuť, ktorá osvieži každé stolovanie. Navyše je jednoduchý na prípravu, sýty a výborne chutí aj vychladený. Skvelý tip na letné dni či rodinné stretnutia!

Potrebujeme (na 4-6 porcií):

  • 250g cestovinovej ryže
  • 3 ks papriky (žltú, zelenú a červenú)
  • 1 uhorku
  • 1 konzervu kukurice
  • 2 balenia mozzarelly
  • bylinky (petržlen, bazalka)
  • 6 PL olivového oleja
  • 3 PL bieleho octu
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL štipľavej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cestovinovú ryžu (alebo drobné cestoviny ako orzo) uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale – mala by byť mäkká, ale nie rozvarená. Po uvarení ju scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať, aby sa nelepila. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny.

Farebné papriky dôkladne umyjeme, rozpolíme a odstránime z nich semienka aj vnútorné biele rebrá. Obe polovice nakrájame na drobné kocky, približne rovnako veľké, aby sa v šaláte dobre miešali. Rovnako pripravíme aj uhorku.

Sterilizovanú kukuricu z konzervy necháme odkvapkať na sitku. Mozzarellu takisto zbavíme prebytočnej tekutiny a nakrájame ju na menšie kocky. Ak používame mini mozzarellky, môžeme ich len prekrojiť na polovice.

Čerstvé bylinky – napríklad bazalku, pažítku alebo petržlen – umyjeme, jemne osušíme a nakrájame nadrobno. Dodajú šalátu sviežosť a výraznú chuť.

V menšej miske si pripravíme dresing: zmiešame kvalitný olivový olej s bielym vínnym octom, pridáme trochu medu a lyžičku dijonskej horčice. Do tejto zmesi primiešame nakrájané bylinky. Dresing dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Všetko dôkladne premiešame, aby sa chute spojili.

Vo väčšej mise spojíme uvarenú cestovinovú ryžu s pripravenou zeleninou, mozzarellou a kukuricou. Pridáme dresing a všetko dôkladne premiešame, aby sa suroviny rovnomerne obalili.

Hotový šalát necháme odležať v chladničke aspoň jednu hodinu, aby sa chute prepojili. Pred podávaním ešte raz ochutnáme a v prípade potreby dochutíme soľou, korením alebo trochou octu.

Podávame vychladené ako ľahký obed, večeru alebo ako prílohu k mäsu z grilu.

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na šaláty, nájdete ju tu. A ak hľadáte nápady na recepty s cestovinami, nájdete ich tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *