Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček je symbolom Veľkej noci. Viete si predstaviť tieto sviatky bez veľkonočného baránka na stole? U nás doma nesmie chýbať, aj keby veľkonočné vajcia z neba padali. Ak ste sa ešte neodvážili, teraz je ten čas na to, aby ste to skúsili. Nemáte sa čoho báť. Dôležité je mať dobre vymastenú formu a nespanikáriť pri jeho vyklápaní. Inak sa vám môže stať, že bude bez zadnej polovice tela, ako sa to stalo mne. V konečnom dôsledku to vôbec nevadilo, zjedol sa celý aj keď bol na dva kusy 😀 Tak poďme na to! 

Veľkonočný baranček – ingrediencie:

  • 4 vajíčka
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • ½ dcl oleja
  • maslo na vymastenie formy
  • hrubú múku na vysypanie formy

Ako na to:

Čo robí veľkonočného baránka baránkom? No predsa forma. Bez formy v tvare barančeka sa veľmi nepohneme. Takže ak máme nachystanú formu, poriadne si ju vymastíme tukom a každý záhyb dôkladne vysypeme hrubou múkou. Neraz sa mi stalo, že môj veľkonočný baranček bol bez zadku, či nosa, pretože som podcenila práve tento krok.

Prehrejeme si rúru na 180 °C a môžeme sa pustiť do prípravy cesta. Najprv si oddelíme bielka a žĺtky. Z vaječných bielok a cukru si vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Do snehu následne primiešame vaječné žĺtky a postupne primiešavame preosiatu múku s kypriacim práškom.

Hotové cesto má byť pekne nadýchané. Vylejeme ho do pripravenej formy a pečieme približne 45 minút. Či je veľkonočný baranček hotový, vám prezradí špáradlový trik. Ak sa po zapichnutí špáradla cesto prilepí na špáradlo, doprajte barančekovi ešte chvíľku času osamote v rúre. Upečeného baránka vyberieme z rúry a chvíľku ho necháme vychladnúť. Barančeka musíme vysypávať z formy opatrne, nie príliš za horúca ani za studena, aby sme ho vyklopili vcelku. Hotového barančeka môžeme posypať práškovým cukrom, alebo ho môžeme poliať cukrovou polevou a na miesto očí mu nalepiť lentilky. Ták, a veľkonočný baránok si zaslúži čestné miesto na veľkonočnom stole.

Veľkonočný baranček

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám veľkonočný baranček podľa nášho receptu chutil. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Print Friendly, PDF & Email

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *