ČlánkyMagazínTopVianoceZaujímavosti a nápady

Vianočné oblátky v minulosti a dnes

Určite už mnohí z vás aspoň raz v živote videli kultový film Vianočné oblátky s Dušanom Tarageľom a Jozefom Kronerom. Už podľa názvu môžete vytušiť, čo bolo jeho súčasťou a o čom si dnes budete môcť prečítať.

Učiteľ – výrobca oblátokhoney-dipper-924732_1280

Vianočné oblátky v tomto filme pečie učiteľ s pomocníkom z dediny a na pomoc mu prichádzajú aj chlapci zo školy. V skutočnosti sa do pečenia oblátok zapájala celá dedina. Pred tým, ako sa začalo s ich výrobou, musel učiteľ naučiť žiakov pieseň alebo báseň, s ktorou chodili po domoch v dedine a pýtali za ňu obilie alebo múku na oblátky. Niekde sa tento zvyk robil na Martina, najneskôr však na Katarínu. Každý z dediny musel prispieť, no hlavnú úlohu mal vždy pán učiteľ, ako je to krásne zobrazené aj vo filme Vianočné oblátky.

Vtedajšia výroba oblátok v sebe teda zahŕňala veľmi veľa práce – od zháňania aromatických korenín, cez pečenie až po ručné obstrihávanie okrajov na každej vyrobenej oblátke. Zložitá príprava sa rokmi menila a v súčasnosti si môžete vianočné oblátky kúpiť v akomkoľvek obchode. K dispozícii sú rovné, ale aj stočené oblátky v podobe trubičiek. V minulosti sa na oblátky nevytláčal žiaden vzor, dnes to už ale stroje na ich prípravu hravo zvládnu.

Stroj na pečenie

Nielenže sú na pultoch obchodov už niekoľko týždňov pred Vianocami, dokonca si ich môžete upiecť aj doma. Budete však potrebovať elektrický pekáč na oblátky. Takto si chutné a jemné oblátky budete môcť dopriať počas celého roka. Tento stroj vhodný najmä pre Slovákov, ktorí žijú v zahraničí, kde oblátky bežne nedostať.

garlic-1039563_1280Príprava a servírovanie

Ak máte tento stroj doma, stačí si pripraviť cesto. Naň budete potrebovať jeden liter vlažného mlieka, kilo hladkej múky špeciál, 100 g kryštálového cukru, 2 žĺtky a 4 polievkové lyžice rozpusteného masla. Zapamätajte si, že cesto by malo cez noc odpočívať a jeho konzistencia by sa mala podobať  trochu redšiemu palacinkovému cestu.

Každá štedrá večera by sa podľa tradícií mala začať zjedením vianočných oblátok. Existuje viacero spôsobov ako ich naservírovať. Jedným z nich je prvú oblátku potrieť medom a zvrchu na ňu priložiť druhú. Med bude slúžiť aj ako lepidlo a zároveň vám nebude stekať. Druhou možnosťou je potrieť medom len jednu oblátku a okrem neho tam pridať aj cesnak. Tieto dve ingrediencie sú samé o sebe predzvesťou toho, že sa vám budú všetky choroby vyhýbať.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *