Vianočné recepty bez vajec

Vianoce sú predo dvermi a s nimi aj nejaký ten predvianočný ruch a zháňanie maličkostí, ktoré by potešili našich blízkych. Čakajú nás však aj príjemné činnosti, akými určite môže byť pečenie typických vianočných pochúťok. A to aj v prípade, že pri ňom musíte čeliť obmedzeniam, akými sú potravinové alergie či intolerancie. Recepty sa dnes dajú prispôsobiť a vyšperkovať do chutných podôb, napriek akýmkoľvek limitom. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme recepty na typické vianočné pečivo, ktoré si pripravíte bez pridania vajec.

Počas Vianoc by v každej domácnosti nemali chýbať tieto „klasiky“:

Vianočné medovníky bez vajec

Na prípravu medovníčkov potrebujete:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 1 polievkovú lyžicu vody
  • 1 polievkovú lyžicu rumu
  • ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 a ½ kávovej lyžičky škorice
  • 2 ks rozdrvených klinčekov
  • pre arómu môžete pridať aj citrónovú alebo pomarančovú kôru

Postup:

Zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto. Hladká masa sa už nemusí nechávať odležať. Vyvaľkajte z nej plát s hrúbkou asi 4-5 mm, vykrajujte z neho tvary podľa vlastnej chuti a pečte v rúre na 150°C. Upečené medovníčky potrite vodou alebo mliekom.

 

Linecké kolieska bez vajec

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 120 g tuku
  • 1 vanilínový cukor
  • trochu vody

 Postup prípravy:

Z uvedených prísad vypracujeme hladké cesto. Necháme ho na pár desiatok minút odležať v chlade. Následne ho rozvaľkáme do hrúbky cca 4-5 mm a vykrajujeme plné kolieska a kolieska s dierkou. Pečieme pri teplote 160°C. Upečené kolieska majú mať farbu doružova. Upečené a vychladnuté kolieska natierajte džemom (prípadne aj inou plnkou podľa vlastných preferencií) a dozdobte práškovým cukrom.

 

Vianočné vanilkové rožky bez vajec

Na prípravu potrebujete tieto ingrediencie:

  • 220 g tuku
  • 280 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 1 vanilínový cukor

Postup:

Pred začatím prípravy cesta si nechajte tuk zmäknúť. Všetky prísady zmiešajte a vypracujte z nich hladké cesto. To si rozdeľte na menšie časti a tie rukami rozvaľkajte na hrubšie slíže. Z nich odkrajujte asi 5 cm kúsky a vytvarujte z nich rožteky. Tie ukladajte na papierom vyložený plech a pečte doružova v predhriatej rúre na 180°C. Ešte horúce rožteky následne obaľujte vo vanilínovom, prípadne práškovom cukre.

Veríme, že s týmito receptami pripravíte sladké vianočné potešenie aj tým, ktorí nemôžu siahnuť po všetkých cukrovinkách, ktoré ich láka ochutnať.

 

Prečítajte si aj: