Vitamín K

Tento vitamín, ktorý je obsiahnutý v rastlinnej potrave, alebo sa vytvára baktériami v črevách, či synteticky, je životne dôležitý pre tvorbu glykoproteínov potrebných na normálne zrážanie krvi. Taktiež pomáha pri tvorbe iných bielkovín pre zdravé kosti a iné tkanivá. Novorodencom sa vitamín K musí podávať rutinne, čiže buď vo forme injekcie alebo orálne, pretože tento vitamín nedokážu prijať od matky. Robí sa to nie len kvôli zabezpečeniu normálnej zrážanlivosti krvi, ale aj ako prevencia možného budúceho výskytu krvácavého ochorenia.
Nedostatok vitamínu k spôsobený diétou je vzácny, no môže k nemu dôjsť pri poruche vstrebávania tuku, napríklad pri ochorení žlčníka alebo pri nadmernom prívode vitamínu E. V extrémnych prípadoch by mohlo dôjsť k poruchám zrážanlivosti krvi.
Aj keď výskumy v tomto smere pokračujú, vedomosti o obsahu vitamínu K v potrave zostávajú hmlisté. Isté však je, že jeho veľkým zdrojom je listová zelenina, predovšetkým špenát, brokolica a kapusta.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Prečítajte si aj:

One thought on “Vitamín K

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *