Zaváranie je trendy! A s nami ho zvládne každý…

Sezóna zavárania a želírovania je tu! Navyše, urobiť si vlastný domáci kompót či džem je práve teraz mimoriadne trendy. Pustite sa do toho čím skôr, a plody vášho nadšenia si môžete vychutnávať po celý rok.

 Ako na to? Začnite návštevou blízkeho ovocného sadu či poľa, ktoré ponúkajú samozber sezónneho ovocia (pokiaľ vám neponúkne prebytky zo svojej záhrady sympatický sused, či vám ich osobne nedoručia starostliví rodičia). Následne si zabezpečte všetko potrebné: zaváracie poháre, viečka a v ideálnom prípade aj špeciálny hrniec na sterilizáciu. Ak ho nekúpite – napriek tomu, že v Kauflande je aj s povinnou zaváracou „výbavou“ od 4. do 11. júla 2018 za zvýhodnenú cenu – nič sa nedeje. Nemusíte byť štýlový, sterilizovať sa dá pokojne aj v umývačke riadu.

Zavariť sa dá (takmer) akýkoľvek druh ovocia či zeleniny. Tie najčerstvejšie kúsky nakúpite v Kauflande, ktorý garantuje, že do 19,00 hod. nájdete na predajni vždy kompletný sortiment. Zavárajte len čerstvé, nepoškodené plody, bez škodcov a chorôb. Ovocie nenakladajte do pohárov príliš natesno (uhorkám  a dužinatej zelenine to neprekáža).

A teraz to najdôležitejšie – nezabudnite nakúpiť všetko potrebné na nálev, či už ide o nakladač, horčičné semienko, cukor, ocot, kyselinu citrónovú či želírovací cukor na marmeládu. Nálev by mal byť asi centimeter od horného okraja pohára, tak aby boli všetky plody pod hladinou. Zasypte ovocie štipkou soli, zalejte vodou a dajte sterilizovať. Soľ za mesiac vytiahne z ovocia prirodzený cukor. Zavárať sa dá aj ovocie vo vlastnej šťave, napríklad jeho krátkym predvarením v takomto náleve. Pohár uzatvorený viečkom sa ohrieva na teplotu 80 – 85°C vo vode alebo v pare. Po skončení sterilizácie obráťte poháre hore dnom. Zistíte, či viečka tesnia a neprepúšťajú vzduch.

Čerešničkou na torte je posledná fáza, ktorú môžeme nazvať aj kreatívnou. Označte zaváraninové poháre štítkami, ktoré upevníte na efektne nastrihané kúsky látok (štvorčekovaný vzor je istota) jutovým povrázkom.

Čo robiť ak:

  • vrchnák po sterilizácií nedrží – príčinou môže byť príliš voľné alebo chybné viečko, preplnený pohár, prípadne príliš nízka teplota. Tie isté viečka použite najviac dva-tri razy a radšej kúpte nové.
  • kompót plesnivie – najpravdepodobnejšou príčinou sú krátka sterilizácia a nízka teplota, (preto sa nehanbite použiť teplomer a stopky), alebo nedostatočná hygiena. Umyť treba nielen ovocie, ale aj všetky pomôcky.
  • plody hnednú –  zrejme ste chceli ušetriť na náleve. Ak hnedne to, čo je namočené v náleve, zaváraninu radšej čo najskôr spotrebujte.
    ovocie a zelenina plávajú – asi ste použili prezreté alebo dlho skladované plody (z takých uvarte radšej džem,) alebo bola teplota pri sterilizácií príliš vysoká a rozvarili ste ich.

Prečítajte si aj: