Žerucha: nenápadná, no veľmi prospešná

Žerucha je celkom nenáročná na úpravu a jej účinky a chuť majú pozitívny vplyv na organizmus. Povedzme si niečo viac o najrýchlejšie rastúcej „burine“ v kuchyni.

Pôvod tejto malej rastlinky treba hľadať v ďalekej severnej Afrike a západnej Ázii, odkiaľ sa postupne presunula až do Európy. Na jej pestovanie nepotrebujete žiadne veľké skleníky ani záhrady. Postačí vám menší priestor na vašom balkóne. Semienka žeruchy siatej nájdete v každom obchode so záhradkárskymi potrebami.

cress-515489_1280Zábava pre deti

Niekto má možno skúsenosť so žeruchou už zo základnej školy. Je to skutočne také jednoduché, že z toho pokojne môžete pripraviť aj aktivitu pre vaše deti. Zvládnete to s pomocou vlhkej vaty na podnose. Dôležité je, aby boli semienka vždy vo vlhkom prostredí. Znamená to, že ich je nutné dvakrát denne poriadne prepláchnuť vodou. Pri správnej starostlivosti sa o pár dní začnú objavovať malé rastlinky. Keď je už žerucha pripravená na zber, treba použiť nožnice.

Maličkosť do kuchyne

Pri pravidelnom jedení žeruchy by sa váš apetit mal zmenšiť. Aj kvôli tomu sa táto rastlinka radí medzi tie, ktoré sa odporúčajú konzumovať pri chudnutí. Mladé lístky žeruchy sa s obľubou pridávajú do zeleninových šalátov, majonéz, k vajíčkam alebo len tak rozsypané na krajci chleba s maslom. Výhonky by ste mali čo najskôr skonzumovať alebo uložiť do chladničky, kde vydržia maximálne tri dni. Ak by ste ich tam nechali dlhšie, mohli by zhorknúť.

Ako vplýva na zdravie

Ako takmer každá zelenina alebo rastlinka vypestovaná u vás doma má aj táto svoje zdravotné benefity. Žerucha veľmi dobre vplýva na výmenu látok v organizme a preto je súčasťou rôznych jarných kúr alebo detoxov. Pomôže aj vašej imunite, zvýši vitalitu tela a odstraňuje pocit únavy. Odteraz si nebudete musieť kupovať špeciálne zubné pasty. Stačí, ak budete denne žuvať za jednu lyžičku žeruchy – posilní to nielen ďasná, ale zamedzí aj ich krvácaniu.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *