ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Tepelne upravená mrkva je zdravšia ako surová

Mrkva je výborná, hodnotná a navyše bežne dostupná zelenina. Ak chcete spraviť niečo prospešné pre svoje zdravie, zaraďte ju do svojho jedálnička či nápojového lístka.

Mrkva je dvojročná rastlina s červeným jedlým koreňom a strihanými listami. Pochádza z južnej Ázie, z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu. Rýchlo sa rozšírila do celého sveta. V súčasnosti sa najviac pestuje v Európe, Ázii a Severnej Amerike. V hojnom množstve sa vyskytuje aj v našich záhradách. Pestovanie nie je náročné.

carrot-664741_640Oranžová farba mrkvy je prejavom vysokého obsahu karotenoidov, z ktorých najväčšie zastúpenie má betakarotén. Ten sa v tele mení na vitamín A. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, D, E a K. Z minerálov je to vápnik, železo, horčík, draslík, sodík, fosfor, síru, mangán, meď či zinok. Mrkva je tiež plná antioxidantov. Za jej lahodnú chuť môže vysoký obsah sacharidov, ktorý sa však počas zrenia a rastu postupne znižuje. Okrem toho mrkva obsahuje aj pektín a éterický olej.

Liečivé účinky

Mrkva obsahuje živiny potrebné pre zdravý vývoj zrakových orgánov. Preto by hlavne deti mali  jesť veľa mrkvy. Ale taktiež aj dospelí. Pravidelná konzumácia mrkvy všeobecne pomáha očiam. Posilňuje zrak a zabezpečuje, aby sietnica oka fungovala správne. Okrem zraku pôsobí mrkva priaznivo aj na kožu, vlasy či nechty. Chráni ich pred škodlivým UV žiarením a predchádza predčasnému starnutiu a vysušovaniu. Karotenoidy navyše dodávajú pleti pekné sfarbenie. Mrkva znižuje tiež hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie. Obsiahnutý betakarotén chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu. Znižuje tiež riziko rakoviny. Karotka je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.

Ďalšie pozitívne účinky mrkvy:

  • eat-547511_640pomáha pri kožných chorobách,
  • zabezpečuje zdravý vývoj zubov a štruktúru kostí,
  • predchádza zápche,
  • pomáha pri migréne,
  • neutralizuje voľné radikály a odvádza toxíny z tela,
  • pomáha pri nedokrvení a oslabení organizmu,
  • povzbudzuje chuť k jedlu,
  • napomáha v liečbe tuberkulózy a infekčných ochorení,
  • prospievala dobrej nálade.

Mrkva v kuchyni

V kuchyni má mrkva široké uplatnenie. Výborná je surová i varená. Používa sa do šalátov, polievok, omáčok, nátierok či koláčov. Jedlám dodáva nielen skvelú chuť, ale i peknú farbu. Obľúbená je aj mrkvová šťava. carrots-424015_640Táto koreňová zelenina sa na rozdiel od väčšiny druhov zeleniny a ovocia odporúča konzumovať skôr tepelne upravená ako surová. Dôvodom je betakarotén, ktorý sa vo väčšom množstve uvoľňuje pri spacovaní mrkvy, než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, kým pri jedení surovej mrkvy len 5%. Najviac sa odporúča konzumovať dusená na olivovom oleji alebo pripravená na pare, čím nestráca výživné látky. Pri dusení sa otvoria bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde z čreva do krvi. Do čerstvej mrkvovej šťavy vmiešajte aj lyžičku kvalitného oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije.

Kvôli prevencii a imunite jedzte mrkvu každý deň. Odporúčaná denná dávka je jedna – dve mrkvy alebo pohár čerstvej šťavy. Počas tehotenstva aj dva litre. Pomôžete tak ľahkému pôrodu a šťava prospeje aj vášmu dieťatku. Mrkvou sa však neprejedajte, pretože betakarotén, ktorý telo nespracuje, ukladá. Príznakom tak môže byť žltnutie dlaní.

Mrkva si vyžaduje správne skladovanie. Mala by byť očistená, bez vňate a skladovaná v debničkách vo vlhkej miestnosti pri teplote okolo 5°C.

Upozornenie na záver: Mrkva môže obsahovať aj jedovaté látky. Pokiaľ ju však oškrabete a odkrojíte hornú časť, zbavíte sa prakticky všetkých zvyškov týchto látok.

Ilustračná foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *