ČlánkyMagazínPomocníci do kuchyneZaujímavosti a nápady

Tekutá sladkosť

Poznáte obľúbené americké lievance s javorovým sirupom? Ak ste ich jedli, viete, že javorový sirup má výbornú sladkú chuť. Kanaďania ho považujú za svoj najlepší produkt, pretože sa vyrába z ich národného stromu, javora.

Pôvodwaffle-969794_1280

Ako prvý začali vyrábať javorový sirup Indiáni a proces jeho výroby potom vylepšili americkí kolonisti. Najznámejším producentom javorového sirupu je kanadská provincia Quebec, ktorá produkuje až 75% celkovej svetovej produkcie javorového sirupu.

Javorový sirup je svetlohnedá tekutina zo sladkou chuťou vyrábaná z miazgy javora cukrového (Acersaccharinum). Zo 40 litrov javorovej šťavy sa vyrobí iba 1 liter javorového sirupu, preto je výroba sirupu veľmi drahá. Aj to je príčina, prečo sa na regáloch obchodov objavuje stále viac a viac lacných imitácii. Sirup sa vyrába vo viacerých variantoch – A, B a C. Variant C je najsladší, najintenzívnejší a najtmavší. Nazýva sa takzvaný „pancakes“ sirup, teda po slovensky palacinkový sirup. Existuje ešte aj „pure“ sirup, ktorý je veľmi drahý a obsahuje 100% miazgy.

Výroba

Javor cez zimu predsa nechce zamrznúť, a tak si vytvára v koreňoch množstvo škrobu. Po skončení zimy čerpajú korene vodu, ktorá sa vytvára rozmrznutím snehu a pôdy. Voda spolu s glukózou zo škrobu vytvára sladkú miazgu, ktorá sa zo stromu vytiahne pomocou plastových trubíc a otvorov.

Táto miazga sa varí a preto sa vyparovaním objem sirupu redukuje zo 40 litrov na 1 liter.japan-1805871_1280

Čo obsahuje

Javorový sirup sa pokladá za 100% prírodné sladidlo, ktoré môže veľmi ľahko konkurovať bielemu cukru. Kvalitný sirup by nemal obsahovať žiadne farbivá, sladidlá ani konzervačné látky. Je bohatý na draslík, vápnik, železo, mangán, zinok, riboflavín, tiamín, fosfor, niacín a vitamíny skupiny B ako ako B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), ale aj o vitamín H (biotin) a kyselinu listovú.

Javorový sirup má pozitívny účinok pri tvorbe bielych krviniek, na činnosť srdca, chráni telo pred voľnými radikálmi a znižuje cholesterol. Pôsobí ako prevencia pred aterosklerózou a je vhodným zdrojom energie. Jeho konzumácia je vhodná pre cukrovkárov, dokonca pôsobí protizápalovo aj protirakovinovo.

Superúčinky javorového sirupu

Prečo sa zaraďuje medzi „super-foods“?

Jeho sladká chuť predchádza aj cukor. Sirup je intenzívnejší, zdravší, udržuje zdravé zuby a pleť, obsahuje minerály, vitamíny a prírodné organické látky potrebné pre náš organizmus. Sladkosť má o jednu štvrtinu vyššiu ako biely cukor, má však trochu inú chuť, a to nemusí vyhovovať každému.

Javorový sirup má aj očisťujúce účinky. Dokáže prečistiť obličky, žalúdok a črevá. Vyplavuje z organizmu toxíny zapríčiňujúce únavu či choroby. Očisťuje bunky od odpadu, zamedzuje usádzaniu škodlivých látok a preto posilňuje kĺby. Odporúča sa konzumovať ľuďom trpiacim dnou, čo je choroba, kedy máte zvýšenú kyselinu listovú. Potláča alergie a pôsobí proti zahlieneniu.maple-syrup-1169896_1280

Využitie

Javorový sirup môžete použiť prakticky všade, kde používate biely cukor, ibaže v menšom množstve. Je potrebné brať ohľad na to, že javorový sirup obsahuje viac kalórií ako cukor, ale zato menej ako med. Môžete ho dať do kávy, pripraviť s ním koláče, dezerty, ale aj ryby, marinádu na mäso, koktaily, zmrzliny, šaláty a podobne. Skúste sa inšpirovať západnou kuchyňou a urobte si na raňajky palacinky, wafle, lievance alebo aj croissanty s javorovým sirupom. V dnešnej dobe sa vyrábajú aj javorové cukríky, želé, lízanky alebo dokonca pivo.

Chudnutie

Sirup môžete využiť vďaka jeho priaznivým účinkom ako sladidlo aj pri chudnutí, avšak nemali by ste konzumovať viac ako lyžicu denne.

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *