ČlánkyMagazínTopZdravie

Ovsené vločky: potencionálny jed vo vašej miske

Možno aj u vás býva zvykom dať si na raňajky niečo ľahšie, aby vám pri plašení sa do práce neprišlo zle. Zároveň však túžite po dávke energie prijatej z jednej misky. Na to všetko sa najviac hodí kaša, napríklad z ovsených vločiek. Vedeli ste však, že pri zlej úprave sa môžu stať potenciálnym jedom na vašom tanieri?

V minulosti sa práve ovsené vločky považovali za jedlo, ktoré tvorilo základ jedálnička blueberries-1851417_1280pre chudobnejších. Varili sa skoro každý deň a ľudia pri ich príprave striedali rôzne obilniny a strukoviny. V súčasnosti ponúkajú naše obchodné reťazce rozlične upravené potraviny vrátane ovsených vločiek. Vo všeobecnosti platí, že ovsené vločky majú veľké množstvo výhod, ktoré napomáhajú hlavne vášmu zdraviu. Tie sú v podstate viazané na priaznivý účinok rozpustenej vlákniny ovsa: beta glukánu.

  1. Americká FDA v roku 1997 schválila tvrdenie, že príjem len 3 gramov tohto beta glukánu denne môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.
  2. Práve vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny z nich vytvára vhodnú stravu na ranné zasýtenie. Vláknina prospieva aj vášmu tráviacemu traktu, a preto sa vám všetko, čo neskôr zjete, jednoduchšie strávi.
  3. Skvelou správou je aj to, že po konzumácii ovsených vločiek ráno si váš organizmus nebude poobede žiadať žiadne sladké maškrty.
  4. Niektorí sa rozhodli jesť misku s ovsenými vločkami skoro každé ráno. Poviete si, že je to bláznovstvo, avšak na všetko sa dá zvyknúť a niekomu to takto skutočne môže celkom vyhovovať. Dokonca, ak by ste ich konzumovali pravidelne, môže to pozitívne ovplyvniť hladinu cholesterolu v krvi.
  5. Pri trápení, ktoré musí každý mesiac žena pretrpieť, pomôžu ovsené vločky. Pomáhajú totižto zmierniť alebo dokonca odstrániť menštruačné bolesti a sú pomocníkom pri udržiavaní krásnej a pevnej pokožky.

Nevýhoda menom fytín

Naučili sme sa, že všetko, čo má určité výhody, má aj svoje nevýhody. Čím sú ovsené vločky opracovanejšie, tým menej celkovej zdravej vlákniny obsahujú. Črtá sa tu aj veľký strašiak menom fytín, ktorý sa nachádza v surových vločkách. Ak sa táto látka nejakým spôsobom nerozloží, tak sa môže nahromadiť v tráviacom trakte, čo spôsobí zdravotné komplikácie.

Fytínové riziko sa nevzťahuje iba na klasické ovsené vločky, ale aj na ich alternatívu, teda špaldové alebo pohánkové. Navyše špalda je toxická pre tých, čo s ňou majú obzvlášť závažný problém, teda pre celiatikov alebo alergikov.

cookies-1542029_1280Ako teda predísť konzumácii fytínu?

Jedným z riešení je čiastočné naklíčenie alebo napučanie vločiek. Najlepšie je vysypať ich do misky a zaliať vodou, v ktorej by mali stráviť celú noc. Ráno na vás budú čakať napučané vločky, ktoré do seba cez noc vpili všetku vodu. Stačí už len pridať oriešky, med, prípadne iné ovocie a skvelé a hlavne skutočne zdravé raňajky sú na svete. Ďalším spôsobom je ich tepelná úprava, teda vytvorenie ovsenej kaše.

Ovsené vločky sú prítomné aj v nie menej známych müsli tyčinkách. Zvyčajne sú bohaté na sušené ovocie, oriešky, med a iné stabilizátory alebo pridané chuťové látky. Ak sa snažíte schudnúť alebo aspoň zlepšiť svoj jedálniček, rozhodne nahraďte čokoládu müsli tyčinkami. Dávajte si však pozor na množstvo tyčiniek, ktoré zjete. Ani tie totižto nie sú tak nevinné a obsahujú dostatočné množstvo cukru.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *