ČlánkyMagazínPozvánky a reportážeTopZaujímavosti a nápady

Reportáž: Hody na Pohode 2017

Zaraďuje sa medzi desať najlepšie hodnotených festivalov na svete. Nie je to však len kvôli hudbe, ktorú ponúka. K hodnoteniu sa pridáva aj hygienické vybavenie, ďalší sprievodný program a samozrejme gastronomické potešenie. Koncom minulého týždňa sme odcestovali na západ do Trenčína a naše kroky smerovali priamo na letisko. Tentokrát sme však nikam neleteli, ale ostali stáť pevne na zemi. Aj keď, v určitých chvíľach tohtoročnej Pohody sme mali pocit, že sa vznášame v oblakoch.

Kto sa tento rok zúčastnil festivalu Pohoda na trenčianskom letisku, určite mi dá za pravdu, že ho treba oznámkovať na jednotku. Dalo by sa veľa hovoriť o domácich či zahraničných skupinách, prednáškach v literárnych, zdravotníckych či novinárskych stanoch. Nás však momentálne najviac zaujíma hodnotenie gastronomických stánkov, o ktoré núdza skutočne nebola.

Pohoda 2017 bola pre nás premiérou, a tak sme si so sebou vzali aj čo to pod zub. Pre Slovákov je tradičné nabaliť si do batohov aj rezne z domu, sladkosti rôzneho druhu a samozrejme vlastný alkohol. Na tento festival nič z toho netreba baliť so sebou. Pre takmer 30 000 ľudí bolo pripravených nespočetne veľa stánkov s jedlom od výmyslu sveta. Na svoje si prišli „mäsožravci“, ale aj vegáni. Rovnako tak aj tí, ktorí obľubujú fastfoody. Všetko to bolo samozrejme v duchu nevšednosti a každý zo stánkov ponúkol klasiku v originálnom šate.

Vegánstvo pre všetkých

Pred festivalom bolo zdôrazňované najmä jedlo pre vegánov Alfa Bio. Ich nádherné paletové stoly so zelenými dekoráciami boli ako vytrhnuté z kontextu. Nádherné prostredie plné chutných vôní nás privítalo v jedno popoludnie, kedy sme dostali chuť na niečo sladké. Keďže sa leto spája s teplom a teplo najčastejšie s kúpaním a plavkami, tak sme si povedali, že musíme nájsť zdravú alternatívu. Také niečo sme našli práve na tomto mieste. Ak ste ešte nejedli chia puding alebo originálnu ovsenú kašu s rozličným ovocím, tak to rýchlo napravte a ďalší rok to na Pohode určite vyskúšajte. Nechýbali však ani „klasické“, no pritom špeciálne pokrmy ako kotlíkový tofu guľáš alebo vynikajúca mrkvová polievka s koriandrom, ktorá rozvoniavala široko ďaleko.

 

Slovenská klasika

Čo by to bol za slovenský festival, ak by na ňom chýbali pravé a nefalšované bryndzové halušky. Na tomto mieste sme dokonca našli stánok s haluškami od majstrov sveta. Rad na tieto halušky sa ťahal niekoľko metrov a aj to nás utvrdilo v tom, že fast food ešte stále neprebil naše domáce a tradičné jedlá.

Len tak si sadnúť na obrubník alebo v našom prípade ľahnúť do nafukovacích vriec a vychutnať si pochúťku, ktorá pochádza z našich rodných Košíc. Aj na trenčianske letisko dorazil stánok Ryba Košice s nenahraditeľnou treskou. Treska sa tu dokonca čapovala do rožkov. Stačí si predstaviť hot-dog, avšak namiesto párku by ste mali tresku. Vybrať sme si mohli medzi Exklusiv s ostrým, s lososom alebo sleďové filetky vo vínnom náleve.

Aký by to bol deň bez ochutnávky syra. Trenčín a okolie je známe takmer na každej akcii podávať neodolateľnú, pre niekoho zvláštnu, pochúťku. Celý čas sa nám zbiehali slinky na grilovaný oštiepok s brucnicovou omáčkou a chlebom. Za slaným sa patrilo ešte dodať trochu sladkého, no pritom osviežujúceho a tak sme sa zašli na festivalový trh s ovocím. Kúpiť sa tu dal dokonca celý melón, no pre tých lenivejších a menej hladných mali predajcovia pripravené aj vopred nakrájané kúsky v miskách.

Známe aj menej známe

V poslednej dobe sa dostatočne rozvinuli aj street food stánky s rýchlym občerstvením, ktoré sme našli aj na festivale Pohoda. Známy Robin Food alebo New York Corner s famóznymi hamburgermi, ktoré dokázali zasýtiť na skutočne dlhý čas.

Možno by ste povedali, že tu nebude nič iné okrem slovenskej kuchyne, avšak presný opak je pravdou. Čo by to bolo za akciu, ak by sme tu neochutnali svetoznámy turecký kebab do ruky alebo inú tureckú maškrtu. Jeden z obedov vytvárala tradičná tikka masala podávaná s ryžou basmati.

Pitný režim po celý čas

Vzhľadom k tomu, že aj v čase festivalu padali vyššie teploty, tak bolo nutné dodržiavať dostatočný pitný režim, čím sa predchádza nepríjemnej dehydratácii. Stánky s vínom ponúkali tento príjemný nápoj v rôznych podobách. V jeden z nich dokonca pripravili víno špeciálne pre túto príležitosť. Ďalším skvelým nápadom organizátorov sú aj zálohované poháre s krásnym dizajnom Pohody. Pollitrák aj s odmerkou sme si za 2 eurá zakúpili rovno s prvou dávkou kofoly a piva, ktoré sa samozrejme lialo potokom. Tieto poháre ste si mohli nechať ako suvenír alebo vrátiť späť.

Raňajkové menu

Ďalšou skvelou možnosťou, ktorú na tomto festivale môžete využiť sú raňajky do „postele“. Stačí si objednať a ráno na vás bude čakať croissant, kaša, bryndzová nátierka s hriankou alebo teplé kakauko. Dôležité je dať si dobrú kávu, ktorú ponúkal napríklad Pán Králiček na svojom pojazdnom bicykli.

Podstatné je to najmä kvôli tomu, aby ste načerpali dostatok energie, ktorá sa na festivale akým je Pohoda určite zíde.

Foto: autor

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *